NA SASTANKU U VILNIUSU

NATO: Ruske snage i dalje su u Ukrajini

20.09.2014 u 21:41

Bionic
Reading

Američki general Philip Breedlove, glavni zapovjednik savezničkih snaga za Europu, rekao je u subotu na sastanku NATO-a u Vilniusu da se ruske snage još nalaze u Ukrajini

'Kad je riječ o ruskim oružanim snagama na terenu, da, one su još u Ukrajini', rekao je Breedlove novinarima, ne precizirajući njihov broj.

Istaknuo je također da prekid vatre od 5. rujna 'postoji samo na papiru' i da je 'ono što se događa na terenu posve druga priča'. 'Ali nadamo se da će se to promijeniti', dodao je.

'Neprekidan dotok ruskih i proruskih snaga preko granice, njihovi dolasci i odlasci, čini gotovo nemogućom procjenu njihova broja', rekao je.


Tijekom dvodnevnog sastanka vrhovni vojni zapovjednici 28 država članica NATO-a razgovarali su o regioalnoj sigurnosti i odnosima s Rusijom.

General je također kazao kako očekuje pozitivne rezultate od memoranduma koji su tijekom noći, nakon sedmosatnih teških pregovora, u Minsku potpisali predstavnici ukrajinskih vlasti i separatisti.

Memorandum uvodi prekid vatre i uspostavu razvojačene zone od 30 km u roku 24 sata. Dogovoreno je također da se neće koristiti teško oružje u naseljenim područjima i da se zabranjuje nadlijetanje borbenim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama razvojačene zone koju će nadzirati OESS.