BANKE ŠIŠAJU PACIJENTE

Borzan napala Junckera zbog skupih lijekova

17.09.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Hoće li ekonomski interesi prevladati nad brigom za sigurnost pacijenata u EU? Naime u novoj Europskoj komisiji lijekovi i medicinski proizvodi, koji su dosad bili u resoru povjerenika za zdravstvo, prelaze u resor nadležnosti povjerenika za industriju i poduzetništvo, što je, kako smatra naša zastupnica i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Biljana Borzan, 'signal da sigurnost pacijenata gubi primat nad ekonomskom računicom'

Izdvajanje sektora medicinskih proizvoda i lijekova iz resora povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane te prebacivanje u resor povjerenika za industriju i poduzetništvo u praksi znači da nadzor nad sigurnosti, kvalitetom i učinkovitosti lijekova i uređaja te nadzor nad radom Europske agencije za lijekove prelazi iz medicinskog u tržišno ministarstvo EU-a.

'S napretkom medicinske znanosti pojavljuju se iznimno skupi i učinkoviti lijekovi. Kada se na tržištu pojavi lijek koji osigurava stopostotno izlječenje, sigurna san da nema liječnika koji želi birati između dobrobiti pacijenta i uštede u zdravstvenom proračunu. Ukoliko govorimo o cijeni zdravstva, u ovom slučaju skupog lijeka koji gotovo u potpunosti liječi hepatitis C, postavljam pitanje: koliko društvo koštaju sve hospitalizacije koje će bez izlječenja taj čovjek doživjeti, sva dijagnostika, terapije, izostanci s posla i naravno - ono što je najvažnije - koliko košta ljudski život?

Smeta me kada se milijarde eura troše na spašavanje banaka, a kada je lijek u pitanju, svi su zabrinuti za troškove', kazala je Borzan.

Jedan s liste skupih učinkovitih lijekova je sofosbuvir za liječenje hepatitisa. Cijena 12-tjedne terapije tim lijekom stoji oko 50.000 eura, no radi se o lijeku koji gotovo garantira izlječenje donedavno neizlječivog hepatitisa C.

Članica odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zastupnica Biljana Borzan kritizirala je reorganizaciju novog predsjednika EK Jean-Claudea Junckera. Naime rasprava o pristupu i financiranju skupih lijekova, poput sofosbuvira za liječenje hepatitisa C, potaknula je kritike europarlamentaraca na račun nove raspodjele resora u Europskoj komisiji.

'Moram izraziti razočaranje time što će lijekovi i medicinski proizvodi u budućoj Komisiji biti pod povjerenikom za industriju i poduzetništvo, umjesto pod povjerenikom za zdravlje. To je korak unatrag i signal da sigurnost pacijenata gubi primat pred ekonomskom računicom', smatra Borzan.

No, kaže, svjesna je da s druge strane moramo odgovorno razmišljati o održivom zdravstvenom sustavu, pa kao moguće rješenje predlaže da se za skupe lijekove skrati period zaštite prava na patent kako bi postali jeftiniji i dostupniji.

'Jedno od mogućih rješenja vidim u tome da se iz javnih sredstava farmaceutskim tvrtkama lijek plaća samo kada dovede do izlječenja, kada su u pitanju skupi lijekovi. Nadalje, postoji mogućnost da se skrati trajanje prava na patent jer kada ono istekne, cijena lijeka rapidno pada', predlaže Borzan.