HAVARIJE KOD OBALA LIBIJE

Krijumčari namjerno potopili brod sa 500 imigranata

15.09.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Strahuje se da je gotovo 700 imigranata izgubilo život u dvama nedavnim brodolomima kod obale Libije, priopćila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija za migraciju (IOM)

Pozivajući se na izjave dviju preživjelih osoba, ured IOM-a u Italiji navodi da su krijumčari ljudima namjerno potopili brod s oko 500 sirijskih, palestinskih, egipatskih i sudanskih imigranata nakon što su se oni odbili prebaciti na moru u plovilo koje je bilo u gorem stanju od onoga u kojemu su bili.

'Ako ta priča - koju istražuje policija - bude potvrđena, to će biti najveći brodolom posljednjih godina, tim teži jer se ne bi smatrao nesrećom nego masovnim ubojstvom', stoji u priopćenju IOM-a.

Prema IOM-u, imigranti su krenuli iz egipatske luke Damiette 6. rujna, a dva preživjela Palestinca nakon 36 sati u moru spasio je teretni brod koji je tuda prolazio. Palestinci su prevezeni u Pozzallo na Siciliji u subotu.

IOM također provjerava izvješća o dvjestotinjak nestalih u brodolomu u nedjelju kod obale Libije.

'Broj mrtvih u Sredozemnom moru krajnje je ozbiljan... tijekom proteklih nekoliko dana u moru je možda izgubilo život 700 ljudi', kaže se u priopćenju.

Internetski portal al-Wasat objavio je, pozivajući se na izjavu mornaričkog zapovjednika, kako se strahuje da se 160 imigrranata utopilo nakon što im je potonuo brod u nedjelju.

Trideset šest osoba, među kojima tri žene od kojih je jedna trudnica, spašeno je u akciji mornarice i prebačeno u bolnicu, rekao je glasnogovornik libijske mornarice Ajub Kasim.

Libija je tranzitna zemlja na putu kojim stotine tisuća izbjeglica, većinom iz Afrike, hrle u Europu. Kad stignu na libijsku obalu, ukrcavaju se u velikom broju u improvizirana plovila pokušavajući Sredozemnim morem stići na Maltu ili na talijanski otok Lampedusu, južno od Sicilije, pri čemu nerijetko izgube glavu.

Talijanska mornarica, koja korodinira pomorsku misiju potrage i spašavanja Mare Nostrum, priopćila je da je tijakom vikenda na moru spašeno 2.879 ljudi.