RIZIČNI LETOVI

Izvanredni sastanak avioprijevoznika o sigurnosti

25.07.2014 u 22:05

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) sazvala je u petak izvanredni sastanak u vezi s rizicima prelijetanja ratnih zona, nakon rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 na separatističkom istoku Ukrajine

Na tom sastanku - koji će se u utorak održati u Montrealu, u sjedištu UN-ove agencije za civilno zrakoplovstvo - sudjelovat će čelnici Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI) i Organizacije za civilno zrakoplovstvo (CANSO), objavio je ICAO u priopćenju.

'Tema sastanka bit će analiza nužnih mjera za uspješnije smanjivanje eventualnog rizika u ratnim područjima za civilno zrakoplovstvo', ističe se u priopćenju.

ICAO je prošlog tjedna ponudio pomoć u istrazi o okolnostima pada zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 koji je srušila raketa ispaljena s područja pod nadzorom proruskih pobunjenika. U nesreći je poginulo 298 ljudi.

Prošlog vikenda njemačka vlada je objavila da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili o provođenju neovisne međunarodne istrage pod vodstvom ICAO-a.

'Dvoje čelnika su se dogovorili da neovisno međunarodno povjerenstvo, pod vodstvom ICAO-a, što prije treba dobiti pristup mjestu nesreće zrakoplova Malaysia Airlinesa na istoku Ukrajine kako bi rasvijetlilo okolnosti pada i izvuklo žrtve', rekao je Berlin.