IZVLAČENJE UNIJE IZ KRIZE

Barroso predstavio program za novi mandat

03.09.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u četvrtak da će se, ako dobije još jedan petogodišnji mandat na čelu EK-a, usredotočiti na izvlačenje Europske unije iz gospodarske krize, te borbu protiv klimatskih promjena.

U svom političkom programu poslanom Europskom parlamentu Barroso je naglasio da su njegovi prioriteti borba protiv nezaposlenosti, reforma financijskih tržišta i borba protiv učinaka klimatskih promjena.

53-godišnji Barroso, čiji mandat istječe u studenome, obećao je da će nastojati potaknuti bolju suradnju u Europskoj uniji i euro zoni ako dobije drugi petogodišnji mandat na čelu Europske komisije.

Bolje veze unutar Europske unije potrebne su kako bi se ublažile posljedice recesije i iskoristili fiskalni poticaji kojima se nacionalne vlade pokušavaju boriti s najgorom gospodarskom krizom zadnjih desetljeća, istaknuo je Barroso u dokumentu upućenom EP-u.

"Pod mojim vodstvom, Europska komisija iskoristit će sve mogućnosti koje pruža Ugovor o EU kako bi osnažila konvergenciju ciljeva i koherentnost učinaka gospodarske politike, osobito u euro zoni", kaže Barroso.

Barroso je upozorio da je još prerano za ukidanje mjera za poticanje rasta.

"Vremenski raspored izlazne strategije trebao bi biti koordiniran na globalnoj razini... To će uvjeriti tržišta da će se nedavni trend rasta državnog duga okrenuti, omogućujući istodobno da prijevremeni izlazak ne ugrozi oporavak", istaknuo je.

Dodao je da bi vladine napore na suzbijanju posljedica krize trebale pratiti niske kamate diljem regije.

Barroso je obećao da će Komisija primjenjivati europska pravila o državnoj pomoći na fleksibilan način kako bi pomogla vladama u borbi s krizom, brinući se istodobno da time ne nanese štetu jedinstvenom tržištu EU-a.

Kazao je također da će biti blaga u primjeni europskih proračunskih pravila, koja propisuju da deficit ne smije biti veći od 3 posto BDP-a.

"Preveliki deficiti moraju biti odlučno i inteligentno smanjeni... Trebat će vremena da ih se smanji ispod 3 posto BDP-a", rekao je.

Komisija bi po njegovu mišljenju trebala dobiti veće ovlasti za nadzor nacionalnih proračuna kako bi pratila kvalitetu javnih financija.

Ponovio je da je stroža financijska regulacija prioritet, kao i to da banke ponovno dobro funkcioniraju.

"Na europskoj razini moramo osigurati da su banke podložne testovima transparentnosti na osnovi zajedničkih kriterija", rekao je.

Komisija će se također boriti protiv protekcionizma u trgovini i nastojati zaključiti pregovore iz Dohe o liberalizaciji međunarodne trgovine, rekao je Barroso.

Europski parlament glasovat će o potpori Barrosu sredinom rujna.