IRANSKI PARLAMENT

Odbijene 2 od 3 predložene žene za ministre

03.09.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Iranski parlament je u četvrtak potvrdio 18 od 21 ministra koje je predložio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad iskazavši mu tako potporu, ali je odbio dvije od tri predložene žene te kandidata za ministra energetike, rekao je predsjednik parlamenta Ali Laridžani.

U iranskoj vladi prvi put će u povijesti Islamske republike biti i jedna žena, Marzieh Vahid-Dastdžerdi na čelu resora zdravstva.

Druge dvije predložene ministrice, Fatima Ažorlu (socijalna skrb) i Susan Kešavarz (obrazovanje), kao i Mohamad Aliabadi (energetika) nisu dobili povjerenje zastupnika.

Najveću potporu zastupnici su nakon pet dana razmatranja prijedloga nove vlade dali novom ministru obrane Ahmadu Vahidiju kojeg traži Interpol zbog upletenosti u antisemitski atentat u Argentini 1994. kad je u napadu na židovski centar u Buenos Airesu poginulo 85 osoba. Teheran je opetovano nijekao da je povezan s atentatom.

Od ukupno 286 glasova parlamentarnih zastupnika, Vahidija je podržalo čak 227, na čemu mu je predsjednik parlamenta Laridžani posebno čestitao.

"Čestitam Vahidiju koji je dobio najveći broj glasova", rekao je Laridžani novinarima.

Ahmadinedžad ima još tri mjeseca kako bi predložio nove kandidate umjesto troje koje je parlament u četvrtak odbio. Unatoč odbijanju troje kandidata, kabinet može početi raditi, a Ahmadinedžad je prvi sastanak vlade zakazao za nedjelju, prenio je državni radio.