Svijet ILEGALNA TRGOVINA

UAE zaplijenio brod Sjeverne Koreje s oružjem za Iran

  • Autor: Hina
  • 29.8.2009 12:01:56
  • 29.8.2009 9:16:57

Sjevernokorejski brod koji je potajno prevozio oružje za Iran zaplijenile su vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), izvijestio je u petak londonski poslovni dnevnik The Financial Times, pozivajući se na diplomatske izvore

Vijest o presretanju broda dolazi u osjetljivo vrijeme kada je Sjeverna Koreja pozvala SAD na bilateralne pregovore o nuklearnim pitanjima, dok zapadne članice Vijeća sigurnosti UN-a vrše pritisak za većom suradnjom Irana oko njegovog nuklearnog programa.

UAE je o zapljeni broda izvijestio odbor za sankcije UN-a odgovoran za provjeru provedbe tih mjera, uključujući i embargo na oružje, nametnut protiv Sjeverne Koreje pod rezolucijom Vijeća sigurnosti 1874, prema navodima diplomata u New Yorku. Odbor UN-a za sankcije kojim predsjedava Turska nije dao nikakvu službenu obavijest o slučaju.

Diplomat čija zemlja je zastupljena u odboru UN-a za sankcije rekao je kako je UAE izvijestio da brod prevozi 10 kontejnera oružja i srodne opreme, uključujući projektile za raketne bacače i streljivo.

Pošiljka je, prema njegovim riječima, namijenjena iranskoj tvrtki TSS, koja je zbog povezanosti s iranskom revolucionarnom gardom i ranije bila predmet međunarodnih zabrana na uvoz oružja.

Brodu koji prema navodima diplomata plovi pod zastavama Bahama i ANL-Australije dopušteno je da napusti UAE nakon što je zaplijenjen nekoliko tjedana ranije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još