(NE)POUZDAN DOKAZ

Otisak prsta možda nije jedinstven?

24.04.2014 u 09:05

Bionic
Reading

Otisak prstiju kao dokaz u kriminalnim radnjama u Velikoj Britaniji neoboriv je od 1901. godine, otkako je prvi forenzički laboratorij počeo s radom u Scotland Yardu, piše Telegraph, a prenosi Mondo.rs

Eksperti tvrde da je osnovna pretpostavka da svaki čovjek ima jedinstven otisak koji se brzo može provjeriti kroz računalne baze.

Forenzičar Mike Silverman, koji je predstavio prvi automatizirani sustav za detektiranje otisaka prstiju Metropolitanskoj policiji, tvrdi da su ljudske greške, djelomični otisci i lažni otisci dokaz da ova vrsta identifikacije nije pouzdana kao što se vjeruje, prenosi Mondo.rs

On je objasnio da još nitko nije dokazao da su otisci prstiju jedinstveni jer članovi obitelji mogu imati isti obrazac, odnosno šare.

Također, problemi koji se javljaju su otisci kod starijih osoba koji se mogu razlikovati od onih iz mlađih dana, jer s vremenom koža gubi elastičnost i u rijetkim slučajevima se događa da nekim ljudima jagodice na prstima postanu glatke.

'U suštini se ne može dokazati da ne postoje dva ista otiska prstiju. Kada se u obzir uzmu svi detalji, svaka brazda, može se zaključiti da ne postoje dva identična otiska, čak i kada bi ga napravili s istog prsta jedan za drugim', kaže Silverman.

U svijetu su brojni slučajevi u kojima su nevini ljudi pogrešno osuđeni zbog otiska prsta.