ZNANSTVENA STUDIJA TVRDI

Amerika više nije demokracija nego oligarhija

21.04.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Studija čije se objavljivanje priprema za jesenje izdanje utjecajnog znanstvenog časopisa Perspective On Politics tvrdi da SAD više nije demokracija, nego oligarhija koju obilježava dubinska politička korupcija

'Usprkos naoko velikoj empirijskoj podršci za teorije o većinskoj demokraciji u brojnim prethodnim studijama, naša studija sugerira da većina američke javnosti zapravo ima malo utjecaja na politiku koju vlada usvaja i provodi. Amerikanci imaju mnoga obilježja ključna za demokratsku vladavinu, poput redovitih izbora, slobode govora i povezivanja, ali je Amerika kao demokratsko društvo ozbiljno ugrožena', konstatiraju u članku pod naslovom 'Testing Theories of American Politics' autori Martin Gilens i Benjamin I. Page s američkog Sveučilišta Princeton.

U studiji se zaključuje da 'stavovi običnog glasača statistički gledano imaju skoro pa nepostojeći utjecaj na politiku', za razliku od 'stavova ekonomskih elita i posebnih interesnih grupa'. Ukratko, SAD je time postao oligarhija, a prestao biti narodna demokracija.


Znanstvenici ističu da su na vlasti 'ekonomske elite' koje 'dominiraju' američkim društvom i politikom. U istraživanju za ovu studiju analiziralo se 1779 različitih političkih pozicija oko svih mogućih tema te se uspoređivalo kakav je njihov utjecaj na javne politike koje provodi vlada. SAD je po rezultatima analize sličniji državama poput Rusije, mnogo više nego što bi Amerikanci to htjeli priznati.

'Ova studija je i prvi pokušaj da se usporednom statističkom analizom utvrdi je li SAD demokracija ili oligarhija ili pak njihova kombinacija', kažu autori, napominjući i da je 'utjecaj superbogatih vjerojatno još veći' nego što su pokazali sakupljeni podaci.