izvješće IDEA

Demokracija u stanju propadanja u gotovo pola zemalja svijeta

02.11.2023 u 06:53

Bionic
Reading

Demokratski sustav je u stanju propadanja u gotovo pola zemalja svijeta, upozorava se u godišnjem izvješću IDEA-e objavljenom u četvrtak, u kojemu se ističe da je 2022. bila šesta godina "demokratske recesije" u svijetu.

"Ovo je šesta godina zaredom da veći broj demokracija nazaduje nego što napreduje", rekao je za AFP Michael Runey, koautor izvješća IDEA Internationala, međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć.

Dodaje da je takav trend najdulja "demokratska recesija" koju je ova organizacija zabilježila otkad je 1975. počela prikupljati podatke o stanju demokracije u svijetu.

Institut, koji prati većinu zemalja svijeta, u sastavljanju izvješća se koristio demokratskim pokazateljima kao što su građanske slobode, neovisnost sudstva i politička zastupljenost.

Kako se navodi u izvješću, "temelji demokracije se urušavaju u cijelom svijetu" a problemi idu "od izbornih nepravilnosti do ograničenja prava".

Od 173 promatrane zemlje, 85 je imalo loš rezultat u vezi s barem "jednim glavnim pokazateljem demokratskog napretka u zadnjih pet godina".

U izvješću se upozorava na "znatan pad" standarda u vezi s izborima i s radom parlamenata, ali i s načelom vladavine prava, pa tako i neovisnosti sudstva.

"Vidimo i nazadovanje u povijesno uspješnim demokracijama u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji", ističe Michael Runey.

Ovaj val slabljenja demokratskih sustava na globalnoj razini može se, među ostalim, protumačiti državnim udarima na afričkom kontinentu.

Što se tiče prava, autori ističu da je bilo ograničavanja slobode govora i okupljanja, ali to nije bilo značajno na globalnoj razini. Što se tiče vladavine prava, primijećena su poboljšanja "nakon dugogodišnje stagnacije stupnja korupcije", navodi se u izvješću.

"Vidimo znakove nade u pojedinim zemljama svijeta", kao što je srednja Europa i afrički kontinent. "No sveukupna slika i dalje je veoma loša", zaključuje se.