NA RATNOJ STAZI S UKRAJINOM

Rusija rasporedila oko 40.000 vojnika uz granicu

14.04.2014 u 08:57

Bionic
Reading

U ponedjeljak ujutro istekao je ultimatum koji su ukrajinske vlasti dale proruskim separatistima koji drže vladine zgrade na istoku zemlje da polože oružje. Zapadne zemlje optužile su Rusiju na žurnoj sjednici Vijeća sigurnosti da je rasporedila desetak tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, koje drži u pripremi po uzoru na invaziju na Krim, dok je Rusija osudila ukrajinsko vodstvo za rusofobiju i antisemitizam

'Satelitske slike pokazuju da su između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom', rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant.

Francuski veleposlanik Gerard Araud ponovio Grantove primjedbe.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je odbacio kritike ustvrdivši kako su netočne.

On je optužio vladu u Kijevu zbog nemira u cijeloj jugoistočnoj Ukrajini, a ukrajinsku prijetnju vojnom operacijom označio je 'zločinačkom uporabom sile'.
Nijedna zemlja u Vijeću sigurnosti nije snažno poduprla Rusiju. Tradicionalni saveznik Moskve u Vijeću sigurnosti, Kina, tek je pozvala sve stranke u Ukrajini na 'očuvanje mira i suzdržanost.


Sjedinjene Američke Države spremne su pojačati sankcije protiv Moskve, ako se nastave proruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, izjavio je američki dužnosnik, ali je nejasno hoće li nove mjere zadobiti europsku potporu.
Sljedeći krug američkih sankcija, bio bi četvrti po redu od početka krize u Ukrajini, a vjerojatno će ciljati Ruse u Putinovoj blizini.

Međutim, sankcije neće nužno ciljati cijeli ruski poslovni sektori poput rudarstva, bankarstva i energetike, rekao je izvor.

'Široke sankcije po sektorima vjerojatno nisu za hitnu akciju.

Čak i ako Sjedinjene Države sankcijama pogode rusku industriju, neizvjesno je hoće li Europa ići zajedno s kaznama koje će utjecati na rusko gospodarstvo i snažan energetski sektor.

Sankcije su najvidljiviji znak američke ljutnje na rusku aneksiju Krima prošloga mjeseca, što je odraz najdubljega pada američko - ruskih odnosa još od vremena Hladnoga rata.