IZBORI U AFGANISTANU

Sukob s talibanima u Kabulu, nasilje diljem zemlje

20.08.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Afganistanska policija u četvrtak je istočnom Kabulu otvorila vatru na trojicu osumnjičenih za koje se mislilo da su talibanski napadači samoubojice, dok su u ostatku zemlje u kojoj su ujutro počeli izbori zabilježeni sporadični incidenti, prenose agencije

Afganistanski predsjednički i pokrajinski izbori popraćeni su iznimnim mjerama sigurnosti u sjeni talibanskih prijetnji da će nasiljem omesti glasovanje.

Sukob u Kabulu potvrdili su, kako prenosi Reuters, izvori u afganistanskoj policiji i predstavnik talibana Zabihulah Mudžahid koji je rekao da su trojica talibanskih gerilaca sudjelovala u pucnjavi s policijom, u sklopu njihove deklarirane strategije da će omesti predsjedničke i pokrajinske izbore u četvrtak.

Strani dopisnici javili su iz južne pokrajine Helmand da je nekoliko projektila palo u blizini glasača u glavnom gradu pokrajine Laškar Gahu, pri čemu je poginulo jedno dijete.

Afganistanski izborni promatrači javili su da je u Kabulu u jednoj gimnaziji koja služi kao glasačko mjesto eksplodirala bomba. U incidentu je lakše ranjen jedan izborni promatrač, a izborno mjesto nakratko je bilo zatvoreno. U Kabulu je rano jutro eksplodirala bomba i na jednoj policijskoj kontrolnoj točki, ali nije bilo žrtava, doznaje se od policije.

Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova je zbog bojazni da bi nasilje moglo ugroziti izlazak na izbore zatražilo od medija da 'izbjegavaju izvještavanje o nasilnim incidentima' tijekom glasanja.

Pojedinačne rakete pale su i na druge afganistanske gradove nakon otvaranja glasačkih mjesta, ali zasad nema vijesti o mogućim žrtvama. Nekoliko raketa palo je u južnom gradu Kandaharu, u kojem su, prema stranim novinarima, odjeknule i dvije eksplozije. U gradu Kunduz na sjeveru pala su dva projektila, jedan blizu škole u kojoj je glasačko mjesto. Četiri projektila pala su u blizini glasačkog mjesta u pokrajini Gazni, jugozapadno od Kabula.

Najmanje 22 islamistička pobunjenika i policijski časnik ubijeni su u četvrtak u gradiću na sjeveru Afganistana u žestokim sukobima koji su polovicom dana spriječili glasovanje na predsjedničkim i pokrajinskim izborima, objavila je policija. Po riječima glasnogovornika snaga sigurnosti, ubijen je načelnik gradske policije.

"Ubili smo 22 terorista, čija su tijela ostala na na tlu", izjavio je šef pokrajinske policije Mohamad Kabir Andarabi. "Još je 20 do 22 terorista ranjeno", dodao je on. Glasovanje je moralo biti prekinuto u gradu zbog sukoba, kazao je predsjednik nezavisnog afganistanskog povjerenstva Azizulah Lodin i svjedoci. Pravo glasa ima oko 17 milijuna Afganistanaca, a rezultati bi se trebali znati 48 sati nakon zatvaranja 6.500 birališta.

Aktualni predsjednik i najveći favorit Hamid Karzai glasovao je u Kabulu neposredno nakon otvaranja birališta. Najveći mu je protivnik njegov bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah. Prema posljednjim anketama, Karzaiju će nedostajati nekoliko postotaka glasova za pobjedu u prvom krugu.

Afganistanci danas glasuju i za zastupnike u skupštinama u 34 provincije.

Izbore nadgleda 270.000 promatrača, među kojima dvije tisuće stranih. Afganistanske snage sigurnosti i vojnici ISAF-a na maksimalnom su stupnju pripravnosti, jer su talibani zadnjih dana najavljivali da će napadima omesti glasovanje, a stanovnicima poručili da su si sami krivi ako se zateknu na biralištima.