NEPOPRAVLJIVI

Smrtna kazna trojici za grupno silovanje u Mumbaiju

04.04.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Trojica muškaraca osuđena su u petak na smrt zbog dva grupnog silovanja među kojima je napad na fotoreporteku izveden lani u Mumbaiju, što je potaknulo prosvjede i pritisak na vlasti da osiguraju bolju zaštitu žena u najvećoj svjetskoj demokraciji.

Vijay Jadhva, Kasim Bengali i Mohammed Salim Ansari osuđeni su na smrt i to je prva smrtna kazna dosuđena za silovanje koje nije završilo smrću žrtve.

'Za te ljude nema izgleda da će se popraviti te će ova kazna poslati snažnu poruku društvu', rekao je posebni državni odvjetnik Ujjwal Niam novinarima.

Sigurnost žena u Indiji pod povećalom je od 2012. kada je skupina muškaraca silovala i ubila studenticu u autobusu u New Delhiju te izazvala najveće nacionalne prosvjede kojima je od indijskih vlasti zatražen stroži zakon za počinitelje seksualnog nasilja.

Četvorka iz Mumbaija osuđena je za silovanje fotoreporterke koja je bila na zadatku 22. kolovoza navečer. Trojica silovatelja osuđena su na smrt jer su proglešna krivima i za silovanje druge žene na istoj lokaciji u srpnju. Četvrti je kao maloljetnik osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Mumbai, financijsko središte Indije i dom Bollywooda, najvećih filmskih studija dosad je smatran jednim od najsigurnijih gradova za žene u Indiji gdje je, prema statistici, svakih 18 minuta jedna žena silovana.