NIKAD NIJE PITAO ZA NACIJU

Dolenčić osupnut optužbama da je poticao genocid

14.03.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Kazališni redatelj Krešimir Dolenčić demantirao je u petak optužbe srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) da je 'poticao na zločine u Hrvatskoj' i hrvatske Srbe smatrao manje vrijednim građanima.

'Ovo za što me optužuju je laž i besmisao', naglašava Krešimir Dolenčić u demantiju, 'Od mene i mojih stavova nikada nitko nije bio u opasnosti, a u ovakvom kontekstu sada, ugrožena je i moja obitelj i moj život i rad. Pozvat ću stoga sve one koji su ikada od mene čuli, ili pročitali bilo kakav govor mržnje da se jave', poručuje i poziva hrvatski kazališni redatelj.
Voditelj srpskog pravnog tima pred ICJ-om Saša Obradović u četvrtak je tijekom iznošenja argumenata za protutužbu protiv Hrvatske za genocid u Oluji rekao da su hrvatski Srbi uoči Oluje smatrani 'manje vrijednim građanima, da su kolektivno krivi za zločine nad Hrvatima i da ih treba kazniti'.

To je sudskom vijeću nastojao dokazati izjavom predsjednika Franje Tuđmana da je 'sretan što mu žena nije Srpkinja ili Židovka', riječima hrvatskog političara Šime Đodana o srpskim 'šiljatim glavama' i 'vjerojatno manjim mozgovima' te kazališnog redatelja Krešimira Dolenčića, tada ravnatelja Gavelle, da su Srbi životinje s istoka s primitivnom kulturom.

Dolenčić tu optužbu naziva nevjerojatnom. 'Spominjati moje ime u konstrukciji primjera pozivanja na mržnju besmisleno je, jer bi me takvi stavovi, izjave, ili akcije već odavno sustigle kod mojih brojnih prijatelja sa svih strana i s 'ovih prostora'', kaže Dolenčić. Poručuje da se 32 godine profesionalno bavi kazalištem i da je radio u mnogim teatrima i Hrvatskoj i inozemstvu i susreo se sa ljudima najrazličitijih nacija, vjera, uvjerenja, s umjetnicima i stotinama drugih koji su mu oplemenili, inspirirali i obogatili život svojim znanjem, običajima, kulturom, ljubavlju prema vlastitom narodu, jeziku, ili baštini.

'Nikada nigdje još nisam susreo nekoga tko bi mi svojom različitošću dao makar i najmanji povod da ga smatram manje vrijednim ili značajnim', naglašava Dolenčić. Kazao je i da je tijekom vođenja Gavelle u ratnim godinama u tom kazalištu bilo zaposlenika različitih generacija, nacionalnosti, vjere i svega onoga u čemu se u kazalištu uopće ne pita. 'Kako tada, tako i danas, nisam se pitao tko je tko, odakle je i koje je nacije', rekao je Dolenčić.

'Rat u kojem je Hrvatska neopisivo platila i propatila ne povezujem, niti sam povezivao sa odmazdom, uvredama i optužbama cijelih naroda. Želim živjeti u svijetu pomirenja, suradnje i suosjećaja za svakoga. Tako odgajam svoju djecu, tako učim svoje studente i tako radim svoj posao. Ovo za što me optužuju je laž i besmisao, no shvatit ću ju samo kao nevažnu epizodu loše serije o mržnji, netoleranciji, novcu i moći', zaključio je.