MESIĆ IPAK U MOSTARU

'Hrvatska mora pokrenuti reviziju Daytona'

07.03.2014 u 20:27

Bionic
Reading

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas u Sarajevu bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića

U fokusu razgovora bila je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na proteste koji već mjesec dana traju u različitim gradovima BiH. Lagumdžija je detaljno upoznao Mesića s događanjima u BiH naglašavajući da je nezadovoljstvo BiH građana opravdano i da je prioritetni zadatak političara da slušaju glas naroda kako bi se što prije uhvatili u koštac s problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama.

Mesić je upoznao Lagumdžiju s novim pristupom u rješavanju pitanja u BiH, a koji u osnovi ima prekomponiranje BiH na organizacijske jedinice koje bi bile funkcionalne i ne bi bile nacionalno obojene.

Lagumdžija je istaknuo da se radi o dobrodošloj inicijativi u vrijeme potrage za novim pristupom Europske unije i međunarodne zajednice prema BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ističući da se radi o inicijativi koja vrlo jasno i precizno daje dijagnozu stanja u BiH, a koja se dalje može kroz dijalog dorađivati kako bi se došlo do rješenja koje će omogućiti funkcionalnu državu i zaštitu prava za sve narode i građane u Bosni i Hercegovini, na tragu onoga što se može nazvati Dayton 2. U tom smislu ova ideja je moguće komplementarna i s najavama o novom pristupu EU-a prema BiH, a koji će pored realizacije političkih ciljeva, u fokusu imati ključne ekonomske i socijalne reforme, osiguranje vladavine prava i efikasne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Hrvatska mora pokrenuti reviziju Daytona, kazao je Stjepan Mesić pred dvjestotinjak okupljenih Mostaraca naglašavajući da zapravo govori u svoje vlastito ime, a ne u ime RH, piše Slobodna Dalmacija.

Dayton je prekinuo brutalni i krvavi rat i to je njegova najveća vrijednost, a s vremenom je postala i jedina vrijednost. Međunarodna zajednica mora pokrenuti reviziju Daytona uključujući i Europsku uniju. Ona je odgovorna što se ništa nije učinilo na reviziji Daytona, zbog čega je stanje u Bosni i Hercegovini iznimno teško i složeno, smatra Mesić.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje