USIDREN U LORI

Razgledajte američki razarač s vođenim projektilima

19.02.2014 u 15:34

  • +9

USS Stout u Lori

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Američki razarač s vođenim projektilima USS Stout ovih je dana u posjetu Splitu i usidren je na sjevernom lukobranu Ratne luke Lora. Riječ je o suvremenom ratnom brodu velike razorne moći koji predstavlja sam vrh vojnopomorske tehnologije

USS Stout dug je 154 metra, plovi maksimalnom brzinom do 30 čvorova (56 km na sat) i ima samostalni domet više od osam tisuća kilometara. No ono što taj brod čini posebnim je naoružanje, točnije vođeni projektili Tomahawk koji imaju domet do 1.600 kilometara. Radarski sustavi pokrivaju sofisticiranom tehnologijom radijusa od 400 kilometara. Na pramcu i na krmi su lansirne rampe i silosi za projektile i za torpeda za protupodmorničku borbu. To su silosi cijevi kroz koje se duboko iz utrobe broda ispaljuju projektili Tomahawk.

Ratni brod na kojem je 281 član posade isplovio je iz matične baze Norfolka u Virdžiniji prije punih šest mjeseci i posada je otad na moru. Dolazak u Split prva im je prilika nakon dugo vremena da izađu na kopno, što svi vrlo rado koriste. Naš domaćin, visoki časnik, nije još bio u prilici sići s broda jer je bio na dužnosti, ali drugi časnik nas informira da je bio jučer u gradu i uživao u izvanrednoj tjestenini s plodovima mora.

I ostali članovi posade koji su već bili u gradu redom hvale hranu i restorane u Splitu. Ovaj zanimljiv oblik vojnog turizma sada izvan sezone zapravo je dobrodošao. U ratnoj luci Lora zamijetili smo i razne kamione na čekanju koji, po onome što smo vidjeli, opskrbljuju brod svime potrebnim, od goriva do namirnica. Kad već ne znamo izvoziti, eto prigode da barem tako pomognemo hrvatsku ekonomiju.

Posjetili smo i komandni most te posebnu prostoriju duboko u utrobi razarača koja je zapravo mozak broda. Tu se rukovodi svim operacijama na brodu u svim uvjetima, pa i pod teškim napadom. Mada je USS Stout proteklo vrijeme bio na zadatku podrške 6. Floti američke mornarice ispred obala Sirije, razarač nije vojno djelovao i projektili su ostali u silosima. Posljednji put USS Stout ispalio je Tomahawke za vrijeme sukoba u Libiji gađajaući vojne ciljeve.

Posjetili smo i kantinu koja radi 24 sata i posada ima točan raspored. Ta precizna organizacija važna je zbog skučenog prostora na brodu koji nije za klaustrofobične osobe. Sam dolazak na brod praćen je trima različitim mjerama osiguranja, premda je Lora zapravo ratna luka u okviru NATO-pakta. Isto tako, ratni brod u svakom je trenutku spreman za momentalno ratno djelovanje.

Sve u svemu, impresivan američki vojni stroj. Njegov boravak u Splitu baš ovih dana se, naravno, osim odmora za posadu i turističkih razloga, sasvim sigurno može pozicionirati u kontekst ukupnih geostrateških događanja na širem planu u ovom dijelu svijeta i Europe, otprilike u radijusu od 1.600 kilometara.