UTOČIŠTE ZA BJEGUNCE

Velika Britanija raj za ratne zločince

11.08.2009 u 20:29

Bionic
Reading

Nedosljedan način na koji Velika Britanija primjenjuje međunarodno pravo omogućuje ratnim zločincima da nekažnjivo posjećuju zemlju, upozorio je u utorak britanski parlamentarni odbor

Vlada nije u potpunosti provela međunarodne konvencije kako bi britanskim sudovima omogućila maksimalnu nadležnost za zločine kao što su genocid i mučenje, dodaje se u izvješću Zajedničkog odbora za ljudska prava.

'Velika Britanija ne smije biti utočište za zlo', rekao je predsjednik Odbora Andrew Dismore. 'Poruka onima koji su počinili najgore zločine koji se mogu zamisliti mora biti jasna: ovdje nisu dobrodošli - ni u posjet, ni da žive, ni za praznike, shopping ili liječenje', istaknuo je.

Britanski sudovi također ne omogućuju žrtvama mučenja da tuže države odgovorne za njihovo zlostavljanje, kaže se u izvješću. Britanska vlada prošli je mjesec predložila izmjene zakona kako bi omogućila da britanski sudovi sude britanskim državljanima ili ljudima koji imaju legalno boravište na britanskom teritoriju a koji su optuženi za ratne zločine u Ruandi ili na području bivše Jugoslavije.

Britanski sudovi mogu suditi za ratne zločine počinjene poslije 2001., a izmjenama zakona želi se obuhvatiti zločine počinjene poslije 1991. Parlamentarni odbor pozdravio je te izmjene, ali smatra da bi britanski sudovi trebali biti nadležni za slučajeve genocida počinjene od 1948. te ratne zločine počinjene od 1949.