SKANDAL U ALBERTI

Kanadski radnici vraćaju se na posao umjesto Hrvata

10.02.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Kanadska tvrtka Pacer Promec Joint Venture (PPJV), koja je na naftnom polju u Edmontonu otpustila 65 Kanađana i zamijenila ih dvostruko jeftinijim radnicima iz Hrvatske, poručila je nakon skandala da će ponovno zaposliti Kanađane, a Hrvate će navodno prebaciti na radna mjesta koja im mogu pripasti po zakonu - ona za koja nema zainteresiranih kanadskih državljana, piše Edmonton Journal

Paolo Cattelan iz PPJV-a priopćio je da se jedan od kooperanata tvrtke, poštujući proceduru, prijavio u Program za privremene strane radnike zbog manjka radnika. Izrazio je uvjerenje da je sve po pravilima i najavio da će PPJV u potpunosti surađivati s federalnim Ministarstvom rada, piše Edmonton Journal.

'U ime PPJV-a izražavam žaljenje što je naša akcija, za koju vjerujemo da je u skladu sa zakonom, dovela do aktualne kontroverze', naveo je Cattelan. 'Ti privremeni radnici trebali su biti raspoređeni za druge projekte, gdje postoji manjak radnika.'

No u petak navečer Gil McGowan, predsjednik Federacije rada Alberte, rekao je da tvrtka još uvijek nije kontaktirala s 65 otpuštenih Kanađana.

PPJV je poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se privremenim stranim radnicima osiguraju radna mjesta za koja postoji nedostatak radnika. PPJV je utemeljen 2013. godine kao zajednički projekt korporacije Pacer Construction Holdings iz Calgaryja i Construction Promec Inc. iz Quebeca.

Nick Koolsbergen, šef komunikacija ministra zapošljavanja Jasona Kenneyja, u petak navečer priopćio je da se istražuje taj slučaj.

'Naša vlada neće tolerirati nikakva kršenja Programa za privremene strane radnike... Oni za koje se utvrdi da su prekršili pravila tog programa bit će stavljeni na crnu listu i ubuduće neće smjeti zapošljavati privremene strane radnike. Kanađani moraju biti prvi u redu za dostupne poslove', naveo je Koolsbergen.

Linda West iz Actyl Grupe, koja regrutira strane radnike za naftne kompanije u Alberti, navela je da je 'proces rigorozan' i da njezina tvrtka mora intenzivno oglašavati radna mjesta prije nego zatraži dozvolu za strane radnike.

No Actyl Grupa je u Hrvatskoj i Češkoj našla odličan izvor visokoobučenih i iskusnih radnika, piše Edmonton Journal. Podsjetimo, otpušteni Kanađani radili su za 36 kanadskih dolara na sat dok su radnici iz Hrvatske pristali raditi za 18 dolara po satu.

Više o toj temi možete pročitati ovdje.