OD OBEĆANIH 249

EK u 2013. zaposlila 57 hrvatskih državljana

10.01.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Imajući u vidu da je tijekom proteklih mjeseci raspisano nekoliko natječaja za prijem hrvatskih državljana u službe Europske komisije i da je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana važna za zainteresirane građane Republike Hrvatske budući da ima refleksije na ukupnu sliku i percepciju o Europskoj uniji u hrvatskoj javnosti, zastupnik Andrej Plenković uputio je Europskoj komisiji pitanje

Plenković je upitao Komisiju koliko je do sada ukupno primljeno hrvatskih državljana u službe Komisije u različitim kategorijama natječaja, koliki se broj hrvatskih državljana Komisija planira zaposliti tijekom 2014. te kakva je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana na upravljačkim razinama u Komisiji.

U odgovoru potpredsjednika Maroša Šefčoviča, povjerenika nadležnog za međuinstitucijske odnose i administraciju stoji: 'Informacije povezane s planom zapošljavanja za Hrvatsku iscrpno su opisane u komunikacijama potpredsjednika Šefčoviča Komisiji od 12. srpnja 2012. i od 27. ožujka 2013. godine.

Komisija je do sada zaposlila 57 hrvatskih državljana na mjestima dužnosnika.

Ne postoji određeni plan zapošljavanja hrvatskih državljana na godišnjoj razini, već za cijelo prijelazno razdoblje. Broj novozaposlenih u 2014. (dužnosnici, privremeno i ugovorno osoblje) ovisit će o potrebama službi Komisije. Počelo je zapošljavanje srednjeg rukovodećeg osoblja. Odgovarajuće funkcije visokog rukovodećeg osoblja na kojima bi se mogli zaposliti hrvatski državljani bit će utvrđene s obzirom na prvu objavu/prve objave u 2014. (sve do 30. lipnja 2018.).'

Iz odgovora proizlazi da je Europska komisija uposlila tek nešto više od jedne petine hrvatskih državljana od planiranih i obećanih 249 do 2018. godine. Također, Komisija za sada nije zaposlila nijednog Hrvata na visokim pozicijama, osim u kabinetu hrvatskog povjerenika Nevena Mimice. U ostalim institucijama Europske unije planirano je zapošljavanje oko dodatnih 200 građana Hrvatske, navodi se u priopćenju eurozastupnika Andreja Plenkovića.