I FIDELOV BRAT TAKOĐER

Ne želim obnoviti kapitalizam na Kubi

02.08.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Kubanski predsjednik Raul Castro upozorio je u subotu Washington i Bruxelles da on nije zamijenio brata Fidela kako bi "obnovio kapitalizam" na Kubi, opetujući spremnost da "razgovara o svemu" osim o političkom i socijalnom sustavu na tom komunističkom otoku.

U govoru kojim je završio parlamentarnu sjednicu posvećenu uglavnom gospodarskoj krizi u zemlji, koju je prenosila televizija, Raul Castro je komentirao izjave američke državne tajnice Hillary Clinton koja je početak dijaloga s Kubom uvjetovala demokratskim reformama na tom otoku koji predvodi jedna jedina stranka.

"Nisu me izabrali za predsjednika da bih obnovio kapitalizam na Kubi i da bih se odrekao Revolucije", povikao je uz pljesak zastupnika.

"Izabran sam da nastavim graditi i razvijati socijalizam, a ne da ga uništim. To mora biti jasno", dodao je.

"Voljni smo razgovarati o svemu, ali nećemo pregovarati o našem političkom i socijalnom sustavu. Moramo poštovati naše razlike", rekao je zažalivši što američki embargo "još traje" nakon dolaska Baracka Obame u Bijelu kuću u siječnju.

Kuba je lani nastavila suradnju s EU-om koju je prekinula prije pet godina, nakon ukidanja europskih sankcija.

Castro je usto pozvao sunarodnjake da "štede koliko god mogu" u trenutku kada zemlja, sučeljena s nestašicom deviza, prolazi kroz najtežu gospodarsku krizu od 1990-ih.

Pad cijene nikla, kubanskog glavnog izvoznog proizvoda, na svjetskim tržištima, pad prihoda od turizma i prolazak triju uragana koji su lani uzrokovali gubitke od 10 milijarda dolara, ili 20 posto BDP-a, odgovorni su za takvo stanje.