Svijet I TO SE DOGODILO

Komšić podržava Tadića

  • Autor: tportal.hr
  • 21.7.2009 10:37:54
  • 21.7.2009 10:07:43

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra dobrom inicijativu predsjednika Srbije Borisa Tadića da bivše članice SFRJ zajedno organiziraju u Beogradu obilježavanje 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih

On je dodao da zbog specifičnosti institucije Predsjedništva njegovo mišljenje nije dovoljno da bi se BiH službeno priključila obilježavanju godišnjice.

'Takvu vrstu odluke može donijeti samo Predsjedništvo BiH kao cjelina, i to konsenzusom. U tom smislu, preuzeo sam na sebe obavezu da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH to stavim na dnevni red jedne od narednih sjednica i da se o tome izjasnimo', rekao je Komšić za beogradski dnevnik Danas.

Prema Komšićevim riječima, Tadić je taj prijedlog iznio predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću i njemu na nedavno završenom samitu nesvrstanih u Egiptu.

Komšić je suglasan i s Tadićevim prijedlogom da se zemlje bivše Jugoslavije organiziraju i zajedno nastupaju na tržištima nesvrstanih.

'Šteta bi bilo ne iskoristiti vrlo pozitivno raspoloženje koje vlada u zemljama članicama Pokreta nesvrstanih prema nama generalno. Tu prije svega mislim i na njihov pomalo sentimentalan odnos prema svemu što dolazi s prostora bivše Jugoslavije, a posebno na odnos prema Titu', rekao je Komšić.

On je naglasio da BiH neće tražiti članstvo u Pokretu nesvrstanih, ali da ostaje u svojstvu promatrača.

'Naime, nespojivo je članstvo u Pokretu nesvrstanih i ono čemu mi težimo - punopravno članstvo u EU-u i NATO-u', istakao je Komšić.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još