KUTA COWBOYS

Zašto su opasne muške prostitutke s Balija?

20.10.2013 u 18:17

Bionic
Reading

Posljednjih godina od AIDS-a najčešće obolijevaju popularni 'kuta cowboys', muškarci s Balija na meti bogatih turistkinja koje osim sunca i mora traže i ljetnu avanturu

Zovu ih kuta cowboys i oni su indonezijska verzija naših 'galebova', odnosno žigola koji su dobili ime po najpoznatijoj plaži na Baliju. Poznati po svojim plejbojevskim sposobnostima, kuta cowboys provode dane na plažama pijuckajući što im već padne pod ruku, surfaju i usput zabavljaju usamljene turistkinje koje osim sunca i mora traže i ljetnu avanturu. No bezbrižan način života ovih plejboja i seks u svakom kutku otoka donio je vlastima na Baliju i jedan velik problem, a to je AIDS.

Dok je AIDS u većini zemalja u svijetu u opadanju, Bali se suočava sa značajnim porastom, a prema statistikama, najveći broj zaraženih je upravo među ovim mladićima o kojima je prije tri godine snimljen nagrađivani dokumentarac 'Cowboys in Paradise' (Kauboji u raju). Naime istraživanje Nacionalnog zdravstvenog instituta pokazalo je da se broj zaraženih AIDS-om na Baliju svaki mjesec povećava za stotinjak, a petina oboljelih rade u 'industriji seksa'.

Način života i neslužbena seksualna turistička ponuda koja ih uključuje ukazuju na to da je samo bilo pitanje vremena kada će problem s AIDS-om na Baliju izmaknuti kontroli.

Kuta cowboys se turistkinjama otvoreno nude po cesti, barovima i klubovima, a ponuda flerta, dobre zabave i seksa bez obaveza dovoljno je primamljiva i za jedne i za druge. Žene dobivaju ono po što su i došle, a dečki zarađuju lijep novac, dobivaju skupe poklone i spavaju u luksuznim hotelima u koje inače nikada ne bi ni nogom kročili. Isto kao što su oni dobili nadimak kuta cowboys, tako su i žene koje su u lovu na njih dobile svoj – eat, pray lovers, prema bestseleru 'Jedi, moli, voli' (Eat, Pray, Love) - i bez većih problema svoje nove prijatelje obasipaju novom odjećom, nakitom, izvode ih na večere i kupuju im puno skuplje stvari, poput primjerice novih motora i slično. 'Kauboji' s Balija uzvraćaju im pažnjom i seksom te je to industrija koja traje već desetljećima.

Tipična avantura počinje tako da jedan od 'kauboja' priđe ženi, a rjeđe se događa da žene prve prilaze. Kako su i oni sami opisali u dokumentarcu o njihovom poslu, stvari se vrlo brzo poslože i zapravo je to pitanje minuta, koliko je potrebno da 'kauboj' završi u sobi s pet zvjezdica. Avanture uglavnom traju koliko i ljetovanja bogatih turistkinja, ali ima i onih koje se svako malo vraćaju jednom te istom 'kauboju'. Poznate su naime priče o raspadima brakova zbog ljetnih afera koje su pravi afrodizijak zbog kombinacije egzotike i anonimnosti te potvrda čistog hedonizma za one koji znaju gdje ga treba tražiti.

Kuta Boys

Međutim ljetne romanse često pored seksa bez obaveza znače i seks bez zaštite, pa je višegodišnja praksa izbjegavanja zaštite dobila svoje posljedice. Nevladina organizacija Kerti Praja Foundation, koja se bavi promicanjem zdravlja, ima podatke o 26 tisuća ljudi zaraženih AIDS-om na Baliju, od kojih je osam tisuća smješteno u klinikama.

Ono što oboljelima predstavlja dodatni problem su stigmatizacija i getoiziranje. Ostali stanovnici ih lako prepoznaju zbog vidljivih mrlja na tijelu koje ukazuju na AIDS, a s obzirom da su to dečki čiji je posao takav da stalno moraju biti razgolićeni, svaka, i najmanja mrlja na tijelu, pa makar od nečeg drugog, povod je ostalima da ih izoliraju iz društva.

No dečki o tome ne razmišljaju dok i sami ne obole od ove opake bolesti i nesvjesni su opasnosti kojoj se svaki dan izlažu. Dok i sami ne postanu pacijenti u nekoj od malobrojnih klinika na Baliju, kako je ispričao jedan 'galeb' u filmu 'Kauboji u raju', ne brinu se ni o čemu. 'Ne sramim se i ne bojim se. Zarađujem puno novca kao žigolo - čega bih se trebao sramiti?', rekao je jedan od njih.