VODI ERNA SOLBERG

Desnica pobjeđuje na izborima u Norveškoj

10.09.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Pobjednik parlamentarnih izbora u Norveškoj u ponedjeljak po prvim procjenama je desnica, a izborni rezultati mogli bi dovesti do koalicije konzervativaca i protuuseljeničke populističke stranke

Četiri stranke desnice i desnog centra dobivaju većinu od 93 od 169 mjesta u parlamentu, po prvim procjenama Norveškog zavoda za statistiku nakon prebrojavanja 22,2 posto glasova.

To bi značilo da će se, ako se ta procjena potvrdi, dogoditi smjena vlasti u zemlji koja gospodarski iznimno dobro stoji u usporedbi s europskim susjedima.

Koalicija lijevog centra laburističkog premijera Jensa Stoltenberga, na vlasti od 2005., osvaja tek 75 mandata, po toj procjeni, a jedno preostalo mjesto pripada stranci ekstremne ljevice.

Četiri stranke desnice, potvrdi li se njihova izborna pobjeda, moraju se sljedećih tjedana dogovoriti o platformi vlade.

Taj "građanski blok" veoma je raznorodan, okuplja konzervativce Erne Solberg koja bi mogla biti nova predsjednica vlade, populističku desnicu (Stranka napretka, FrP) i dvije stranke desnog centra, kršćanske demokrate i liberale, čija se stajališta razlikuju u svezi s brojnim pitanjima kao što su useljavanje i klima.

Neobično je da ovi izbori, čini se, otvaraju vrata vlasti Stranci napretka (FrP) koja je od svog osnutka prije 40 godina u oporbi.

Kako pišu norveški mediji, Stoltenberg ne bi trebao odmah ponuditi svoju ostavku jer očekuje da se njegovi politički suparnici na desnici neće uspjeti dogovoriti.