UBOJSTVO SUBORACA

Narednika Bozicevicha čeka smrtna kazna?

08.07.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Vojni narednik optužen za ubojstvo nadređenog časnika i još jednog američkog vojnika u Iraku, bit će izveden pred vojni sud i može biti osuđen na smrt ako bude proglašen krivim, objavila je u utorak američka vojska.

Vojni tužitelji su kazali da je narednik Joseph Bozicevich (39) iz Minneapolisa ustrijelio zapovjednika svoje desetine, stožernog narednika Darrisa Dawsona i narednikaWesleya Durbina 14. rujna 2008. u zajedničkoj američko-iračkoj bazi za ophodnje južno od Bagdada. Svjedoci su rekli da je Bozicevich zapucao na vojnike kada su ga oni pokušali podučiti zbog lošeg obnašanja dužnosti.

General Anthony Cucolo
, zapovjednik 3. Pješačke divizije stacionirane u Fort Stewartu, u Georgiji, odlučio je u utorak da se Bozicevicha izvede pred vojni sud pod optužbom za ubojstvo. Njegova odluka temelji se na preliminarnim dokazima dobivenim na travanjskom saslušanju optuženog vojnika.

Ako Bozicevich bude proglašen krivim, a ne bude osuđen na smrt, može se suočiti s doživotnim zatvorom bez prava na pomilovanje, rekao je glasnogovornik baze Fort Stewart, Kevin Larson. Datum suđenja još nije određen.

Bozicevich, koji je vjerojatno hrvatskog podrijetla, u vrijeme incidenta bio je na drugom razmještaju u Iraku u tri godine aktivne službe. Prethodno je 15 godina služio u Nacionalnoj gardi Minnesote.