VAN PAMETI

Savjetnik Pahorove vlade poziva na sukob

07.07.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Britanski financijski savjetnik i član strateškog odbora za gospodarski razvoj u slovenskoj vladi Keith Miles u svom se komentaru koji je objavljen u slovenskim Financama prisjetio slovenskog i hrvatskog puta do neovisnosti

'Pitam se, otkud takvo inzistiranje na što ranijem ulasku Hrvatske u EU. Zar ne bi bilo logičnije da EU od Hrvatske zahtijeva da prije toga riješi sporove sa svojim susjedima? Zar birokrati u Bruxellesu zaista nisu svjesni mogućih budućih problema koji bi zbog toga mogli nastati, jer Hrvatska ima otvorena pitanja sa svim susjedima iz nekadašnje Jugoslavije?' pita se Miles.

Nastavlja podsjećajući da je za Sloveniju glavno neriješeno pitanje dogovor o morskoj granici, koji bi Sloveniji i njezinim brodovima omogućio izlaz na međunarodno more.

'Status quo u ovom slučaju znači granicu iz vremena Helsinškog sporazuma', zaključuje Miles i dodaje da su raspadom Jugoslavije sve države naslijedile međunarodne sporazume koje je ta bivša država potpisala, prenosi Nacional.

'Zato Hrvatska ne može samo odbaciti postojeće morske i kopnene granice ili jednostrano donositi zakone', ističe Miles te dodaje da će EU s novom premijerkom Hrvatske možda ipak dobiti novu mogućnost za razumno rješavanje problema.

Miles dalje nastavlja da je nužno da Slovenija ostane odlučna i ustraje na granici kakvu je naslijedila od Jugoslavije.

'Ne smijemo se vratiti u vrijeme Austro-Ugarske ili u koje drugo vrijeme. Kad bi do toga došlo, diljem Europe bi izbili manji sporovi ili čak ratovi', upozorava Miles.

On smatra da je došlo vrijeme da Hrvatska pokaže dobru volju i promijeni sve zakone koji su doneseni u vezi sa spornim područjima jer će se jedino tako moći nastaviti pregovori.

'Slovenija bi morala u Koparskom zaljevu prakticirati svoja zakonita prava, čak i ako bi to za posljedicu imalo suočavanje slovenske i hrvatske obalne policije ili vojske', piše Miles gotovo pozivajući na sukob.

Iznosi i zanimljiv prijedlog za rješavanje slučaja Ljubljanske banke.

'Možda je upravo ovo vrijeme u kojem bi Slovenija trebala postati otvorenija za rješavanje štednih uloga iz zagrebačke Ljubljanske banke u vrijeme osamostaljenja. Sâm sam uvijek bio naklonjen zamisli da Slovenija tim štednim ulozima dodijeli posebne uvijete, poput posebnih računa za te hrvatske državljane, koji bi bili otvoreni u Ljubljani i tako ujedno pod slovenskim nadzorom', predlaže Miles.

Britanski financijaš ipak u svom komentaru i kritizira Sloveniju, koja je zbog svoje želje za što bržim ulaskom u EU postala preskupa za investitore.

No, to je jedino što Sloveniji zamjera. U slučaju graničnog spora s Hrvatskom, Miles ističe da je Hrvatska odgovorna za to što se u europskoj javnosti Sloveniju doživljava kao 'bad guya'.

'Slovenija se tome mora oduprijeti javno i glasno - s isticanjem da podupire vladavinu prava i poštivanje međunarodnih sporazuma', piše i ističe da je došlo vrijeme da Slovenija iskoristi svoja prava.

'Budite ustrajni i zauzmite se za Sloveniju, čak i ako to odgodi ulazak Hrvatske za sljedećih godinu dana', na kraju poručuje slovenskoj vladi Miles.