UZ BARROSOVE POHVALE

Mimica postao povjerenik za zaštitu potrošača EU-a

25.04.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade Republike Hrvatske Neven Mimica danas je imenovan kao hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije. Predsjednik EK Jose Manuel Barroso susreo se s Mimicom i potvrdio svoju suglasnost s njegovom kandidaturom, najavljujući da Mimici namjerava povjeriti sektor zaštite potrošača, priopćila je u četvrtak Europska komisija

Nakon nužnih konzultacija u Europskom parlamentu, Vijeće Europske unije u dogovoru s Barrosom imenovat će novog povjerenika Mimicu koji će dužnost preuzeti 1. srpnja 2013.

'Sretan sam što mogu najaviti kandidata za europskog povjerenika iz naše 28. države članice, Hrvatske. Neven Mimica je iskusan i posvećen Europljanin koji može značajno doprinijeti radu Europske komisije, pogotovo u ključnom sektoru zaštite potrošača', rekao je Barroso.

Neven Mimica trenutno obnaša dužnost potpredsjednika Vlade za vanjske poslove i europske integracije Hrvatske. Odlikuje ga dugogodišnja posvećenost europskim integracijama i veliko iskustvo kao ministra i diplomatskog savjetnika, priopćila je Europska komisija, prilažući i CV Nevena Mimice.

Postupak imenovanja novog povjerenika utvrđen je u Ugovoru o pristupanju između Europske unije i Hrvatske. Novog povjerenika imenuje Vijeće uz zajedničku suglasnost s predsjednikom Komisije, nakon savjetovanja s Europskim parlamentom.

O resoru novog povjerenika odlučuje predsjednik Komisije.

Analogno se primjenjuje okvirni sporazum između Europskog parlamenta i Komisije, to jest njegov stavak 6. Njime se predviđa da će predsjednik Komisije ozbiljno razmotriti ishod savjetovanja s Parlamentom prije nego što odobri odluku Vijeća.