VELIKI DEČANI

Albanci opsjedaju srpski manastir na Kosovu

08.02.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Grupa lokalnih Albanaca iz Dečana pokušala je na silu provaliti u manastir Dečane na Kosovu, a u tome su ih spriječili talijanski pripadnici KFOR-a koji osiguravaju manastir. Iguman manastira Sava Janjić kaže za Blic da iza još jednog u nizu nasrtaja na manastir stoje općinske vlasti Dečana, ali da pogoršanju situacije doprinosi i činjenica da nema jasne osude iz kosovske vlade

Iguman za Blic kaže da je pokušaj upada u manastir reakcija lokalnih Albanaca na odluku Vrhovnog suda. 'Eparhija raško-prizrenska imovinski spor je rješavala legitimnim putem, preko Vrhovnog suda Kosova, ali očito općinske strukture ne poštuju svoje institucije i smatraju i dalje da rušenjem i nasiljem mogu postići svoj cilj. Ovo sve nanosi ogromnu štetu i ovo je ogromna sramota za Kosovo', kaže iguman.

Iguman dodaje da se ovakvim djelovanjem općinskih vlasti razvija mržnja među narodima i da je riječ i o pritisku na preostale i Srbe povratnike na Kosovu.
'Naglašavam da su Dečani dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Dečani nisu albanski manastir. U ovoj svetinji su monasi koji su između ostalog tijekom rata pomagali i albanski živalj', kaže Sava Janjić za Blic.

Eparhija raško-prizrenska priopćila je danas da je manastir Visoki Dečani blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a zbog prijetnji rukovodstva općine Dečani i ekstremnih grupa da će prosvjedovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira.
Oni su, kako piše u priopćenju, namjeravali prosvjedovati pred samim manastirom i da je zbog 'otvorenih sigurnosnih prijetnji' iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio zatvoriti kapije manastira za sve posjetitelje prvi put u posljednjih 13 godina.

Navodi se da općinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i prijetnjama sruši odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 posto njegove imovine. 'Vodstvo općine i ekstremne grupe žele se probiti pred manastir da bi prosvjedovali. KFOR i policija blokiraju kordonima pristup manastiru', piše u priopćenju te eparhije. Iguman manastira Sava Janjić obavijestio je u petak i strana predstavništva u Prištini, OESS i Eulex da je manastiru onemogućen normalan život i da općina Dečani ne samo da ne poštuje zakone, već otvoreno radi na etničkom čišćenju tog teritorija.