TRI GODINE OD POTRESA

'Unatoč patnjama, Haiti se oporavlja'

12.01.2013 u 20:19

Bionic
Reading

Haićanski predsjednik Michel Martelly odao je u subotu počast žrtvama razornog potresa koji je 12. siječnja 2010. pogodio njegovu domovinu, pri čemu je više od 250.000 ljudi poginulo a 1,5 milijun je raseljeno, ustvrdivši da je njegova zemlja stupila na put oporavka

'Klanjam se pred uspomenom na žrtve. Još čujem taj strašan krik boli obitelji koje su izgubile svoje najmilije, ali obrišite suze! Usprkos svim patnjama Haiti se oporavlja', rekao je predsjednik države stojeći na podiju sagrađenom na ostatcima predsjedničke palače koja se urušila u potresu.

'Gomilu krša i kamenja, to je sve što je 12. siječnja 2010. ostavio od palače haićanskom narodu, ali zastava se i dalje ponosno vijori', dodao je predsjednik Martelly koji je obećao da će sagraditi novu palaču uz poštovanje seizmičkih standarda.

Članovi vlade, diplomati i najviši dužnosnici sudjelovali su na kratkoj svečanosti koju je obilježila zvonjava u čast poginulih.

Dok se Martelly obraćao naciji mnogi Haićani su se okupili u crkvama na molitvu za žrtve.

Predsjednik će usto položiti vijenac na sjeveru prijestolnice na mjestu zajedničke grobnice u kojoj su pokopani desetci tisuća poginulih.