PUSIĆ ZA TPORTAL

'Bruxellesu ne smeta naše slavljenje generala'

10.12.2012 u 17:28

Bionic
Reading

'Nitko ne spominje nikakvu neprimjerenu reakciju Hrvatske nakon oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača', poručila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Pusić boravi u Bruxellesu gdje kao promatračica sudjeluje na sastancima Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za opće poslove (GAC) u Bruxellesu. Ipak, kada se govori o Hrvatskoj, Pusić mora napustiti prostoriju.

Na spomenutim vijećima formiraju se stavovi i odluke koje potom uglavnom na potvrdu dolaze predsjednicima i šefovima vlada. Prema pisanju nekih domaćih medija određeni krugovi u Bruxellesu navodno su nezadovoljni euforijom koja se stvorila oko oslobođenih generala i smatraju da bi za Hrvatsku bilo bolje da uloži dodatne napore za rješavanje nekažnjivosti za ratne zločine.

Sigurno je da su određeni krugovi u Bruxellesu smatrali da je podjela krivice najbolja opcija za pomirenje na Balkanu i sada traže opciju kojom će u Hrvatskoj zaustaviti pretjerano samozadovoljstvo.

'Ja sam vrlo jasno rekla na sastanku OESS-a u Dublinu prošli tjedan, pred svima, da presuda znači da su Gotovina i Markač nevini, ali ne i da nije bilo zločina i s hrvatske strane koji se procesuiraju i nastavit će se', kaže nam ministrica Pusić.

Ona naglašava da nitko u Bruxellesu ne spominje nikakvu neprimjerenu reakciju na Gotovinu, već se mogu čuti samo pozitivni komentari na reakciju naših vlasti.