THE ECONOMIST:

'Francuska je tempirana bomba u srcu Europe'

15.11.2012 u 18:40

Bionic
Reading

Ugledni poslovni britanski tjednik The Economist na naslovnici izdanja od iduće subote ocjenjuje da je Francuska 'tempirana bomba u srcu Europe'

Prema tom tjedniku 'Francuska bi mogla postati najveća opasnost za zajedničku europsku valutu', a 'kriza bi mogla udariti već iduće godine'.

The Economist je osobito kritičan prema francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i premijeru Jean-Marcu Ayraultu, koji su obojica socijalisti.

'Ni Hollande ni Ayrault ne doimaju se čelnicima koji su dovoljno hrabri, kadri nametnuti reforme u okolnostima općeg otpora', napominje tjednik.

Priznajući da je francuska 'vlada izgleda realnije pojmila težinu stanja i shvatila nužnost reformi', The Economist naglašava da ipak ima 'mjesta strahu da su nedavne promjene smjera zakašnjele i nedovoljne'.

The Economist Francuskoj zamjera brojne stvari - stagnirajuće gospodarstvo, povećanu nezaposlenost, golemi trgovinski manjak, 'nerazmjerni' teret državnih troškova i 'jako pogoršano gospodarsko ozračje', osobito zbog Hollandeovih povećanja poreza. Tim više što, po tom tjedniku, 'izborna elita nije spremna na dodatno prebacivanje državnog suvereniteta' na Europu.