Svijet KAKO TO RADE FRANCUZI

Kultni poljubac usred prosvjeda protiv gay brakova

  • Autor: J.T.
  • 27.10.2012 18:53:20
  • 27.10.2012 15:49:39

Nova francuska vlada najavila je da će do kraja godine provesti jedno od svojih predizbornih obećanja - ozakonjenje istospolnih brakova. Zakonska promjena, koja bi se broz trebala naći na rasporedu parlamenta, izazvala je dosad niz odobravanja (iz redova liberalne javnosti i udruga za zaštitu ljudskih prava), nedogovorenih pitanja (koja postavljaju LGBT udruge na temu posvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje) te prosvjeda (udruge Alliance Vita koja se protivi prijedlogu)

Udruga, pod vodstvom Christine Boutin, demokršćanske zastupnice koja se proslavila još 1999. mahanjem Biblije u parlamentu (što je u laičkoj Francuskoj višestruki presedan) prilikom izglasavanja civilnog ugovora među osobama istog ili različitog spola (PACS), organizirala je početkom tjedna niz prosvjeda po gradovima Francuske.

Inscenacije na francuskim ulicama
Prosvjedi nisu bili organizirani po načelu klasičnih marševa po ulicama i trgovima, već se radilo o 'sugestivnim inscenacijama' na temu heteroseksualnih roditelja. Pod parolom 'Jedna mama, jedan tata, djeci se ne laže', sudionici su se preoblačili u raznorazne kostime, među ostalim i ptica kojima na svakom krilu piše 'mama' ili 'tata', uz aktivnu participaciju publike.

Ti naivni igrokazi zapravo i nisu toliko zabrinjavali ni javnost ni medije sve do sitnog incidenta u Marseillesu. Naime, dvije djevojke za koje se kasnije ispostavilo da su heteroseksualne orijentacije su se, zbog 'solidarnosti' i 'borbe protiv homofobije', poljubile pred prosvjednicima, u blizini se našao fotograf, a tema prosvjeda završila na naslovnicama.

Huffington Post i Le Point odmah su fotografiju proglasili kultnom, dobila je i svoje ime 'Marsejski poljubac', a nije dugo trebalo čekati ni semiološke analize prema kojima fotografiju prati snažna dihotomija.

U prvom planu je tako poljubac dviju mladih djevojaka, a u pozadini ljutita i iznenađena lica vremešnih prosvjednika. Ili, naspram slobodne želje u prvom planu, nalaze se tek deklarativne i anakrone političke poruke. Naime, prema većini anketa, oko 65 posto Francuza podržava gay brakove.

Sudionici prosvjeda protiv gay brakova napokon su došli do toliko željenog publiciteta. Jedini je problem što je efekt posve suprotan od očekivanog.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još