Svijet U JAPANU

Ministar pravosuđa dao ostavku zbog veze s mafijom

Novi japanski ministar pravosuđa Keishu Tanaka ponudio je u utorak ostavku pošto je priznao da je u prošlosti bio u vezi s mjesnom mafijom, jakuzama.

Tanaka (74), koji je danima odolijevao pozivima da izađe iz vlade, na koncu je predao ostavku premijeru Yoshihiku Nodi. 'Noda je prihvatio ostavku, premda je razočaran', rekao je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornik vlade Osamu Fujimura.

Fujimura je kazao da je Tanaka otišao iz zdravstvenih razloga, ali su japanske novine ostavku izravno pripisale nezgodnim vezama koje je prije održavao s jakuzama. Tanaka, koji je na dužnost ministra pravosuđa imenovan 1. listopada u prigodi preustroja vlade, priznao je nakon dvanaest dana da se prije tridesetak godina sastajao s jakuzama, nakon članka objavljena u tjedniku Shukan Shinsho.

Naime, priznao je da je bio posrednik u sklapanju braka sina jednog od vođa jakuza i da je bio na zabavi koju je organizirao mafijaški šef u Yokohami. Afera dolazi u nezgodnom trenutku za vladu lijevog centra Yoshihika Node koja ionako loše stoji u anketama uoči skorih parlamentarnih izbora.

Jakuze u Japanu nisu službeno zabranjeni, ali su, poput talijanske mafije i kineskih trijada, umiješani u krijumčarenje droge, prostituciju, kamatarenje, reketarenje i korupciju.194382,111836,221518,221777
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još