MILANOVIĆ NAJAVIO

Čeka nas novi referendum zbog bitnih promjena u EU?

18.10.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Nakon što je Angela Merkel u njemačkom parlamentu, a uoči odlaska na summit u Bruxelles, predložila da Europska unija dobije pravo veta na proračune članica i dok se čeka reakcija francuske stranke, hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je kako bi građani Hrvatske možda i mogli na novi referendum

'Nisam čuo što žele od nas'

Što se tiče aktualnih kritika na računočekivanog ulaska Hrvatske u EU, Milanović je rekao da njegova vladaradi precizan i jasan posao - sukladno planu postavljenom prije više odgodinu dana - koji je u zadnjem izvješću o monitoringu ocijenjen, ponjegovom sudu, sasvim dobro.

'Izvan toga, ne želim ulaziti u spekulacije. Ako netko smatra daHrvatska treba učiniti još nešto, ako ima nekakav konkretan zahtjevkojeg mi možda nismo svjesni ili nedovoljno dobro razumijemo svojeobaveze, onda se to treba javno reći. Ja zasada to nisam čuo', rekao jepremijer.

Dok je čekao popravak Vladinog zrakoplova kako bi ipak stigao na europski summit u Bruxellesu, Zoran Milanović je, kako prenosi RTL, očito dobro shvatio poruke Angele Merkel koje je izrekla njemačkim parlamentarcima.

'Vjerujem da možemo postići napredak ako damo EU-u pravo na intervenciju u nacionalne proračune koji nisu u skladu s ugovorenim paktom o rastu i stabilnosti', rekla je kancelarka Merkel.

Po dolasku u Bruxelles reagirao je i premijer Milanović, podsjetivši kako je Hrvatska s EU 'potpisala jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara posljednjih devet mjeseci je nešto drugo'.

'O tome će se hrvatska javnost, politika i zajednica građana očitovati i o tome građane moramo informirati. To su jako važne stvari jer se tiču naše sudbine, našeg identiteta i džepa, u krajnjem slučaju. Kad smo izlazili na referendum uopće to nismo imali pred očima. Hrvatski građani će se o svim stvarima morati očitovati. Možda i na nekim oblicima referenduma', rekao je Milanović.

'Vvidimo da članice EU-a, ako za nešto koriste referendum, a koriste ga vrlo rijetko, onda ga koriste za ovakve teme, za promjene europskih ugovora. Mijenjaju se vrlo važna pravila, koja imaju utjecaja na život ljudi. Mi smo potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo i o tome će se se hrvatska javnost, politika, ukupna zajednica građana morati očitovati i o tome moramo informirati ljude. To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca', dodao je premijer.

Inače, Milanović ocjenjuje da će Hrvatska do srpnja sljedeće godine biti potpuno spremna za članstvo.

'Hrvatska je skoro potpuno spremna, a potpuno spremna bit će u srpnju sljedeće godine', rekao je Milanović.

Odbio je komentirati neke izjave koje dovode u pitanje hrvatsku pripremljenost za članstvo, kazavši da on svojih sugovornika s razine izvršne vlasti ne čuje takve komentare.

'Hrvatska je napravila puno posla, a ja očekujem da svatko, prije svega iz izvršne vlasti, tko ima neki prigovor da mi ga uputi. Ja sam ga spreman saslušati ako je prigovor utemeljen, a s obzirom da se radi o isključivo dobronamjernim ljudima i prijateljima, ja tu ne vidim nikakvih problema', rekao je Milanović.

Analitičari procjenjuju kako summit u Bruxellesu neće biti odlučujući niti će na njemu donesene bilo kakve povijesne odluke. Više možete doznati ovdje