ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Znate li koji dio svijeta je statistički najopasniji?

14.10.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Nova, opširna meksička studija o gradovima s najvišim stopama ubojstava brutalno ruši raširene predodžbe o svijetu oko nas. Po njoj, u 20 najopasnijih gradova na svijetu nema nijednog s Bliskog istoka, Afganistana, Iraka, Afrike ili bivšeg Sovjetskog Saveza: statistički, svih dvadeset nalazi se u Latinskoj Americi!

Reportaža o utjecaju porasta kriminala na meksički turizam

Autor istraživanja je meksički think tank Seguridad justicia y paz. Na njegovoj listi prednjače zemlje čija su imena u europskom imaginariju ne tako davno bila sinonim za egzotiku, opuštenost i dobar provod – Meksiko i Brazil. Tako se na četvrtom mjestu 'najubojitijih' gradova planeta našao Acapulco, mondeno meksičko ljetovalište o kojem su maštali mnogi Hrvati u drugoj polovici prošlog stoljeća. 

Taj grad danas je otprilike veličine Zagreba. U glavnom gradu Hrvatske lani je evidentirano 13 ubojstava. U Acapulcu ih je zabilježeno 1.029.

Istraživanje meksičke organizacije (pogledajte OVDJE) zanimljivo je jer se ne bavi isključivo glavnim gradovima i najvećim svjetskim centrima, nego nudi dublji uvid u sigurnosno stanje pojedinih zemalja. Tako je prvo mjesto ove godine zauzeo San Pedro Sula, industrijski centar u Hondurasu od oko 720 tisuća ljudi. Drugi je Juarez, meksički grad uz granicu sa SAD-om koji su proteklih godina nazivali 'meksičkim Bagdadom' zbog ratova između osiljenih narkokartela i vladinih snaga. Meksiko ima čak pet gradova među 10 najopasnijih, a Brazil 14 među najopasnijih pedeset. 

Zanimljivo je da je prvi ne-latinoamerički grad na listi – angloamerički. Visoko 21. mjesto zauzeo je New Orleans sa 58 ubojstava na sto tisuća stanovnika. Još tri grada iz SAD-a, Detroit, St. Louis i Baltimore, ulaze u neslavni klub u kojem nema gradova iz Europske unije, ali ni iz Rusije, ili s donedavno plamtećeg Balkana. Zapravo su jedine države izvan dvaju Amerika na ovoj listi Južnoafrička Republika s četiri grada i Irak s gradom Mosulom na sjeveru zemlje, gdje traju sukobi između kurdske manjine, islamista, Arapa i vladinih snaga. 

I ta činjenica dovodi u pitanje vjerodostojnost studije. Osim što nije poznato koju najmanju veličinu naselja istraživanje računa pod grad, nije jasno jesu li provjereni relevantni podaci u baš svim zemljama svijeta – primjerice, u Somaliji, Kongu, Afganistanu, ili u nekim dijelovima Kavkaza. Podaci su iz 2011., a u njima nema gradova iz Sirije i Libije; diskutabilno je jesu li ti podaci uopće mogli biti adekvatno obrađeni. 

Zanimljivo je da su po ovoj studiji New Orleans ili St. Louis statistički opasniji po život od, primjerice, Mahačkale u republici Dagestan (ruski dio Kavkaza) gdje proteklih godina traje neslužbeni rat državnih snaga protiv islamista. Istraživanje se drži statistike, ne uzimajući u obzir da Mahačkalu (ili gradove Afganistana odnosno Iraka) redovito potresaju teroristički napadi u kojima stradavaju i slučajni prolaznici, dok su u američkim gradovima ubojstva vjerojatno više vezana uz geta, socijalno izolirane opasne kvartove i obračune gangstera.

Deset najopasnijih gradova u istraživanju Seguridad justicia y paz, poredanih po stopi ubojstava na sto tisuća stanovnika:  

1. San Pedro Sula (Honduras): 158.87
2. Juárez (Meksiko) - 147.77
3. Maceió (Brazil) - 135.26
4. Acapulco (Meksiko) - 127.92
5. Distrito Central (Honduras) - 99.69
6. Caracas (Venezuela) -98.71
7. Torreón (metropolitansko područje, Meksiko) -87.75
8. Chihuahua (Meksiko) - 82.96
9. Durango (Meksiko) -79.88

10. Belem (Brazil) -78.04