STANDARD & POOR'S

Rušenje rejtinga Španjolske srušilo i euro

11.10.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Standard & Poor's, poznata agencija za kreditni rejting, u srijedu je srušila status Španjolske na BBB- s negativnim izgledima. Dakle, vlada u Madridu je sada samo na korak od toga da njezine obveznice budu tretirane kao 'smeće', što znači da bi joj daljnje zaduživanje na međunarodnim financijskim tržištima bilo izuzetno skupo

'Kako mi vidimo, u opadanju je sposobnost španjolskih političkih institucija, domaćih i multilateralnih, da se suočavaju s ozbiljnim izazovima pred kojima se nalaze, a koji su rezultat trenutačne ekonomske i financijske krize', stoji u izjavi S&P-a, a prenosi je Reuters.

Vlada premijera Mariana Rajoya sada se nalazi uistinu pred najvećim izazovom, jer je već od ranije poznato da joj za spas banaka treba više od sto milijardi eura koje se nada dobiti od novih fondova EU-a, ali sve do ovog trenutka je otvoreno odbijala bilo kakvu priču o tome da bi mogla zatražiti pomoć Bruxellesa za pomoć državi.

Stanje se nakon posljednjih odluka EU-a i Europske središnje banke (ECB) o otkupu državnih dionica te prvim koracima prema bankarskoj uniji bitno popravilo pa su pali prinosi na španjolske obveznice, ali ova objava S&P-a je novi, težak udarac oporavku privrede u toj zemlji. S&P-ova je objava odmah srušila i euro na svjetskim tržištima (čak za 0,25 posto u New Yorku).

Ekonomsko je stanje u Španjolskoj vrlo loše, zemlja je ponovno u recesiji, a nezaposlenost se penje na 25 posto (kod mladih prelazi i 50 posto). Sve je to dovelo do smanjenja poreznih prihoda s jedne strane i porasta davanja za potrebe nezaposlenih pa se sve više sumnja da će vlada do kraja ove godine uspjeti ostvariti uštede na smanjenju proračunskog deficita za 6,3 posto.

Sasvim je razumljivo da bi ovakvo stanje moglo dovesti do novih političkih potresa, a zemlja je već suočena s velikom krizom u odnosima s najbogatijom pokrajinom Katalonijom. Ondje će se 25. studenoga održati prijevremeni lokalni izbori, a ako secesionističke stranke ostvare novu, veliku pobjedu, vlada u Madridu više neće moći zadržavati njihova stremljenja prema većoj samostalnosti iako je nedavno odbila ideju porezne autonomije. Inače, S&P je kao jedan od glavnih razloga problema u Španjolskoj naveo tenzije između središnje vlade i dugovima opterećenih pokrajina.