PROMJENA PRIORITETA

Umjesto gladnih u svijetu, Crveni križ hrani Španjolce

10.10.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Španjolski Crveni križ okreće se od ratom razorenih područja u svijetu kako bi pomogao samim Španjolcima, pogođenima mjerama štednje koje nameće Europska unija. 'Više ljudi nego što možete zamisliti trebaju pomoć u našoj zemlji. Podržite Crveni križ', novi je slogan te organizacije, koja je u srijedu od Španjolaca zatražila donacije kako bi se olakšao život najpogođenijima krizom

Na današnji dan obilježava se godišnji Dan male zastave, kada Španjolci obično pomažu stanovnicima svjetskih područja pogođenih sukobima, nesrećama ili prirodnim katastrofama.

Madridska svakodnevica

Prvi put u stogodišnjoj povijesti, Crveni križ apelira na savjest Španjolaca za prikupljanje donacije koje će se usmjeriti njihovim sugrađanima.

Stotine volontera izaći će na ulice 30 španjolskih gradova kako bi prikupili novčane priloge. Organizacija se nada da će uprihoditi najmanje 30 milijuna eura, uz čiju će se pomoć u idućoj godini nahraniti oko 2,3 milijuna Španjolaca i imigranata. U godini na izmaku, Crveni križ pomogao je utažiti glad oko dva milijuna Španjolaca i imigranata; samo u rujnu, distribuirano je gotovo 7.000 tona hrane.

Crveni križ poručio je da su nezaposlene cijele obitelji te da iz godine u godinu raste broj djece koja žive u siromašnim kućanstvima. Beskućništvo i nepostojanje poslovnih prilika za mlade ljude rezultiraju osjećajem nesigurnosti i padom samopoštovanja.

Čak 82 posto primatelja socijalne pomoći živi ispod granice siromaštva. Od tog broja, 65 posto je bez posla, a mnogi pritom više ne primaju ni naknadu za nezaposlene.

Prema podacima Eurostata, statističkog zavoda EU-a, nezaposleno je više od 24 posto Španjolaca. Ta stopa veća je od bilo koje druge članice EU-a i vjerojatno će nastaviti rasti, upozorava španjolski Crveni križ.

Kampanja stiže u vrijeme rastućih sumnji da Španjolska može vraćati svoj dug. Drugdje u Europi vlade posrnulih zemalja muku muče s posljedicama strukturnih reformi na tzv. obične ljude, koji umjesto na nepostojećim radnim mjestima dane provode prosvjedujući protiv vlasti.