ZVIŽDAČ NA VEZI U UN-U

Američka vojska: Assange je državni neprijatelj

27.09.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Američka vojska proglasila je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea državnim neprijateljem, pišu australski mediji pozivajući se na dokumente obavještajne službe američkog ratnog zrakoplovstva

Pripadnici vojske koji kontaktiraju sa WikiLeaksom ili njegovim pristašama mogli bi biti optuženi za 'komuniciranje s neprijateljem', što je zločin za koji može uslijediti i smrtna kazna, navodi se u dokumentima objavljenim temeljem zakona o slobodi informiranja.

Assange je tako svrstan u istu pravnu kategoriju kao teroristička mreža Al Kaida i talibani, navodi australski The Age.

Obraćanje UN-u
Assange 'na vezi' s UN-om

Assange je u četvrtak pozvao američku vladu da okonča svoje akcije protiv njega, njegove internetske stranice i onih koji je podržavaju, a istodobno je Ekvador priopćio da mu je spreman pružati utočište u svom veleposlanstvu u Londonu ako treba i godinama, javljaju svjetski mediji

'Vrijeme je da SAD okonča svoj progon WikiLeaksa, da okonča svoj progon naših ljudi i da okonča progon naših navodnih izvora', rekao je Assange u svom govoru putem satelitske veze koji je bio emitiran u prepunoj konferencijskoj sobi u Ujedinjenim narodima, gdje svjetski čelnici nazoče sjednici Opće skupštine UN-a, a prenio je CNN. Emitiranje je organizirala ekvadorska misija pri UN-u.

'Vrijeme je da predsjednik Obama učini pravu stvar i pridruži se snagama promjene, ne lijepim riječima nego djelima', rekao je Assange.

Njegov govor emitiran je iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu gdje je zatražio azil i gdje se nalazi već 100 dana.

Veći dio 2011., pa sve do lipnja ove godine, Julian Assange (41) bio je u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji gdje se borio protiv izručenja Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja, dok nije iscrpio sva pravna sredstva. On se boji da će ga Švedska poslije izručiti Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti smrtna kazna zbog objavljivanja 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa.

Nakon toga je zatražio pomoć od Ekvadora i sklonio se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu 19. lipnja kako bi spriječio izručenje Švedskoj. Ekvador je priopćio u četvrtak da ga je spreman držati u svom veleposlanstvu u Londonu ako treba i godinama, javio je France 24.

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino rekao je da se planira sastati u četvrtak s britanskim šefom diplomacije Williamom Hagueom u pokušaju da ga uvjeri da dopusti Assangeu da napusti veleposlanstvo, a da pritom ne bude suočen s prijetnjom uhićenja.

Patino je rekao diplomatima, dužnosnicima i novinarima u UN-u da je njegova vlada spremna štititi Assangea ako treba i 10 godina.

'Apsolutno smo spremni. Vjerujemo da je i Assange, jer je donio odluku da zatraži azil i on zna koje su posljedice', kazao je Patino, a prenosi France 24.