POTPORA SIRIJSKIM POBUNJENICIMA

Vođa al Qaede traži zbacivanje Asada

13.09.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Vođa al Qaede Ayman al-Zawahri pozvao je sve muslimane na potporu sirijskim pobunjenicima, ustvrdivši da bi ih zbacivanje predsjednika Bashara al-Assada približilo konačnom cilju - porazu Izraela

U audio poruci objavljenoj u četvrtak na internetu u povodu obilježavanja napada na SAD 11. rujna, Zawahri je kritizirao muslimanske vlade na Bliskom istoku i u Aziji zbog neuspjeha u promicanju ciljeva političkog islama. Osobito je prekorio novo egipatsko vodstvo zbog pridržavanja mirovnog sporazuma iz 1979. s Izraelom i Pakistanom, nazvavši ga 'vladom na prodaju i vojskom za najam'.

Zawahri je naglasio da SAD podržavaju Assada zato što se boje uspona još jednog islamističkog režima koji bi ugrožavao njihovog saveznika Izrael.

'Potpora svetom ratu u Siriji u cilju uspostave muslimanske države temeljni je korak prema Jeruzalemu, zbog čega Amerika daje svjetovnom baasističkom režimu stalno nove i nove prilike iz straha da se u Siriji ne uspostavi vlast koja bi bila prijetnja Izraelu', rekao je.

Čovjek koji je na čelu al Qaede zamijenio Osamu bin Ladena nakon njegovog ubojstva prošle godine, još je rekao da bi se 'islamska nacija' morala usredotočiti na pružanje 'pomoći Palestini' i da bi vlade arapskih zemalja morale poništiti mirovne sporazume s Izraelom, a kritike je uputio Turskoj, Iranu i zaljevskim zemljama te ismijao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zbog pokušaja uspostave mira s Izraelom.