ŽESTOKO KRITIZIRAN

Dokumentarac o islamu otkazan iz 'sigurnosnih razloga'

13.09.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Projekcija novog dokumentarnog filma 'Islam : Neispričana priča' otkazana je, priopćio je britanski kanal Channel 4, zbog 'sigurnosnih razloga' nakon što je medijska kuća primila preko tisuću pritužbi na sadržaj filma, prikazanog prvi put prije dva tjedna. Naime, u dokumentarcu za koji u Channelu 4 tvrde da su na njega iznimno ponosni te koji predstavlja povjesničar Tom Hollande, tvrdi se da postoji veoma malo pisanih dokaza o izvorima islama

Nakon prvog emitiranja, film je bio žestoko kritiziran i generirao je čitav niz online rasprava i napada na povjesničara. Kritičari filma, poput Inayata Bunglawale, optužuju povjesničara za 'bizarne zaključke o ishodištu islama'.

No istovremeno, otkazivanje projekcije u sjedištu medijske kuće mnogi su uzvanici popratili žaljenjem, poput Jenny Taylor koja vodi dobrotvornu organizaciju za bolje razumijevanje i izvještavanje o religijama u medijima. Izjavila je: 'Moramo imati mogućnost raspravljati o prošlosti. To je zapadnjački način. To je ono što mi ovdje radimo. Svaka druga civilizacija o kojoj je Tim pisao imala je jednaki tretman. Zašto bismo izostavili islam?'


Sam povjesničar tvrdi da se poziva na sve dostupne povijesne izvore te da je veoma delikatnoj temi izvorišta islama pristupio oprezno, uvažavajući sva akademska istraživanja koja ukazuju upravo na pomanjkanje jasnih pisanih dokaza o nastanku Kurana.

U nastavku možete pogledati trailer kontroverznog filma čiji je sadržaj zajednica YouTubea definirala kao potencijalno uvredljiv ili neprimjeren.

'Islam: Neispričana priča'