MINISTAR FINANCIJA ŠUŠTERŠIČ

Slovenija za sada ne misli tražiti pomoć Europske unije

08.09.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Slovenski ministar za financije Janez Šušteršič izjavio je kako za sada nema službenih ocjena da će Slovenija za financijsku stabilizaciju trebati zatražiti pomoć Europske unije

'Želim vrlo jasno reći da nema nikakvih službenih ocjena da će Slovenija trebati vanjsku pomoć', rekao je Šušteršič u razgovoru za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' od subote, dodajući da na slovensku vladu isto tako nema niti pritisaka ili sugestija da zatraži pomoć iz fondova za stabilizaciju eura, kakvi su mogući za veće ekonomije u eurozoni, u državama čija je veličina takva da njihovi problemi mogu 'poljuljati stabilnost eurozone'.

Šušteršič je u razgovoru izjavio da premijer Janez Janša nije s njim uskladio svoju izjavu kako bi Slovenija idućeg mjeseca mogla postati insolventna ako ne uspije prodati dugoročne obveznice, ali da smatra kako sama izjava ne utječe negativno na slovensku poziciju na financijskim tržištima, što smatra opozicija koja je Janšu zato pozvala da o stanju izvijesti parlament.

'Financijska tržišta i investitori ne dobivaju podatke o položaju Slovenije iz izjava predsjednika vlade jer postoji niz podataka o stvarnom stanju. Te podatke svi poznaju i na osnovi njih je vrlo jednostavno doći do ocjene o stanuju naše ekonomije i financija', rekao je Šušteršič.

Slovenija mora nastaviti s financijskom konsolidacijom i provesti strukturne reforme, kako bi joj se opet otvorilo financijsko tržište, ali ove godine za financiranje tekućih potreba i servisiranje kredita koji dospijevaju može potrebe pokriti izdavanjem trezorskih mjenica, odnosno zaduživanjem na domaćem financijskom tržištu, a u prosincu planira i izdavanje obveznice u američkim dolarima, rekao je Šušteršič u razgovoru.

Šušteršič je najavio da će vlada uskoro izaći s planom sanacije slovenskih banaka koja će po njegovoj ocjeni stajati do jedne milijarde eura, a kao glavni problem daljnje stabilizacije i izlaska iz sadašnjeg stanja naveo je političku nespremnost da se stvari dovedu u sklad s mogućnostima, zbog čega se dio političkih stranaka protivi unosu zlatnog fiskalnog pravila kao kočnice za zaduživanje u slovenski ustav.

'Naši političari previše su skloni kompromisima, a često i prevelikoj potrošnji. Zato bi za njih bila potrebna restriktivna ustavna odredba koja se ne bi mogla mijenjati ovisno o dnevnoj politici', rekao je Šušteršič, preporučujući oporbi da omogući dvotrećinsku parlamentarnu većinu za unošenje zlatnog fiskalnog pravila u ustav.