SLOVENCI NE ODUSTAJU

Europarlamentarac Thaler pod istragom

06.09.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Već skoro zaboravljeni slučaj bivšeg slovenskog europarlamentarca Zorana Thalera, koji je bio prisiljen dati ostavku zbog sumnji u korupciju, mogao bi se uskoro naći u slovenskoj sudnici, objavili su u srijedu slovenski mediji

Ljubljanski Dnevnik navodi da je specijalizirano tužiteljstvo okružnom sudu u Ljubljani predalo zahtjev za pokretanje istrage protiv Zorana Thalera. Istragom će se utvrditi je li on primio mito u zamjenu za predlaganje jednog amandmana u Europskom parlamentu.

Riječ je o skoro već zaboravljenoj aferi u kojoj je britanski tabloid Sunday Times objavio tajno snimljene razgovore s nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu, kojima su njihovi novinari pod krinkom, predstavljajući se kao biznismeni i lobisti, predlagali da podnesu različite zakonodavne amandmane, obećavajući im novac

Na trik tabloida su, osim Thalera, koji je nekoć bio i slovenski ministar vanjskih poslova, nasjeli eurozastupnik iz Austrije Ernst Strasser, Rumunj Adrian Severin te Španjolac Pablo Zalba Bidegain

Severin i Bidegain još su u Europskom parlamentu, austrijski je eurozastupnik odmah nakon skandala dao ostavku pod pritiskom svoje Austrijske pučke stranke (OeVP), dok je Thaler dao ostavku nakon što mu je to sugerirao bivši premijer Borut Pahor.

Thaler je sada u razgovoru za list Dnevnik izjavio da mu je žao što do pokretanja istrage u Sloveniji dolazi tek 15 mjeseci nakon slučaja te da se nada 'brzoj i poštenoj presudi'.

Internom istragom u Europskom parlamentu tim se slučajem bavio i OLAF, europski ured za borbu protiv prijevara, ali kod Thalera nije otkrio kažnjive elemente.

Thalerov odvjetnik Boštjan Penko izjavio je da zahtjev za istragu još ne može komentirati, a to će učiniti tek nakon što ga saslušaju istražni organi.

Thaler je od izbijanja afere, koja je praktično uništila njegovu političku karijeru, izjavljivao da je od početka sumnjao da se iza nuđenja novca eurozastupnicima za predlaganje nekih amandmana u Europskom parlamentu zapravo radi o medijskoj provokaciji s političkom pozadinom. No upravo se zato, tumačenje je Thalera, i sastajao s navodnim poslovnim lobistima, a zapravo novinarima, jer je želio istražiti tko iza svega stoji. Iako snimke koje je Sunday Times tada objavio govore da je Thaler pristao na podnošenje zahtijevanog zakonodavnog amandmana u proceduru Europskog parlamenta, a u zamjenu predlagao sastavljanje odgovarajućeg konzultantskog ugovora, Thaler od početka tvrdi da nikakav novac za to nije primio. Zato, kako tvrdi, nije počinio kazneno djelo, naprotiv kazneno djelo su po njemu počinili novinari tabloida jer su se lažno predstavili i neovlašteno snimali njihove razgovore.