ANKETA POKAZUJE

Romney suočen s ozbiljnim izazovima u utrci protiv Obame

28.08.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Mitt Romney ulazi u tjedan u kojem se održava republikanska konvencija suočen s ozbiljnim izazovima u svom pokušaju da pobjedi predsjednika Baracka Obamu na izborima 6. studenoga, budući da ga Obama znatno nadmašuje po rječitosti i dopadljivosti, prema Reuters/Ipsos anketi objavljenoj u ponedjeljak

No, mnogi čimbenici idu u Romneyu u prilog dok traži poticaj od stranačke konvencije u Tampi, na Floridi. Velika većina Amerikanaca vjeruje da se američko gospodarstvo nalazi na pogrešnom putu, pokazala je anketa.

Konvencija na kojoj će Romney dobiti republikansku predsjedničku nominaciju za izborni ogled s Obamom počinje u utorak. Bivši guverner Massachusettsa obratit će se tisućama okupljenih delegata u četvrtak, zadnjeg dana skupa.

Obama i potpredsjednik Joe Biden vode ispred Romneya i njegovog potpredsjedničkog kandidata Paula Ryana sa 46 posto prema 42 posto glasova, prema anketi provednoj online. Obama i Biden vode pred republikanskim suparnicima sa 16 postotnih bodova među neovisnim biračima, ključnom glasačkom bloku koji bi mogao prevagnuti na izborima u tzv. 'swing' državama, koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike.

Višednevnom anketom Reuters/Ipsos mjeri se raspoloženje birača tijekom republikanske i demokratske konvencije.

Druge ankete pokazuju da Obama i Romney vode izjednačenu utrku, pa dužnosnici republikanske kampanje vjeruju kako su u dobroj poziciji da pobjede demokratskog predsjednika u studenom, obzirom da je Romney izdržao baražnu vatru negativnih napada iz Obaminog stožera tijekom ljeta.

Anketa je pokazala da Obama daleko nadmašuje Romneya na pitanju tko je elokventniji s 51 posto prema 21 posto glasova. Obama također pobjeđuje u pitanju dopadljivosti s 54 posto prema 26 posto glasova ispitanih.

Četrdeset sedam posto za Obamu kaže da je 'dobra osoba', u odnosu na 29 posto za Romneya, a 48 posto je reklo da bi Obamu bilo 'zabavno osobno susreti', dok je 21 posto to reklo za Romneya.

Jedna osobina u kojoj Romney vodi s velikom prednošću je 'čovjek od vjere', sa 40 posto za Romneya prema 28 posto za Obamu.

Dvojica kandidata su približno podjednako ocijenjeni u nekoliko pitanja, primjerice oko toga da će 'zaštititi američka radna mjesta', 36 posto za Obamu prema 33 posto za Romneya. Istovjetan im je rezultat i na pitanju tko 'može biti učinkovit u Washingtonu.'

Niz čimbenika na koje je ukazala anketa trebao bi poslužiti kao znak upozorenja za predsjednika Obamu, unatoč njegovoj prednosti u odnosu na manje poznatog republikanca.

Prema anketi, 75 posto ispitanih vjeruje da je gospodarstvo na krivom kolosijeku, 83 posto nezadovoljno je cijenama goriva i benzina, a 79 posto smatra da im 'troškovi života' rastu.

O potpredsjedničkim takmacima Bidenu i Ryana više birača ima nepovoljno mišljenje nego povoljno.

O Joe Bidenu, koji je izazvao kritike izjavom na skupu u bivšoj robovskoj državiji Virginiji da ih Romney želi 'vratiti u lance', povoljno mišljenje ima 49 posto birača, prema 51 posto onih koji ga vide u lošem svjetlu.

O Paulu Ryanu, čiji bi prijedlog proračuna mogao dovesti do oštrih rezova i reduciranja programa zdravstvene skrbi za starije osobe, povoljno mišljenje ima 48 posto ispitanih prema 52 posto, čije je gledište nepovoljno.