Svijet ŠVEDSKI DUŽNOSNIK

Washington mora dati jamstva Assangeu da neće biti pogubljen

  • Autor: Hina
  • 21.8.2012 21:57:58
  • 21.8.2012 21:54:32

Savjetnik u švedskom ministarstvu pravosuđa rekao je u utorak da bi američke vlasti trebale osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu dati jamstva koja traži da ga se iz Švedske ne izruči u SAD

Švedski zakon i Europska konvencija o ljudskim pravima koju je Švedska potpisala zabranjuju izručenje u državu u kojoj postoji smrtna kazna, rekao je savjetnik Per Hedvall.

Dobije li Stockholm zahtjev za izručenje neke države u kojoj postoji smrtna kazna, kao u SAD-u, "jamstva moraju doći od druge države (tražitelja izručenja) da smrtna kazna neće biti izrečena niti izvršena" u tom slučaju, objasnio je.

"Jamstva ne dolaze s naše strane, moraju doći s druge strane", istaknuo je.

Assange (41) strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije Švedskoj mogao potom biti izručen u SAD, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt.

Švedska je zatražila njegovo izručenje zbog optužbi za silovanje što on niječe.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još