PRIJETE KUĆAMA

Požari u Hercegovini gutaju šume

21.08.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Požari koji više dana gutaju šumska područja i nisko raslinje u utorak su ugrozili obiteljske kuće u hercegovačkim općinama Trebinju i Konjicu, izvijestile su vatrogasne službe

Najteže stanje je na području Konjica i Trebinja gdje gasiteljima probleme stvaraju nepristupačan i mjestimično miniran teren. Požar u šumi koji je izbio nedaleko Boračkog jezera kod Konjica se približava obiteljskim kućama. Širenju požara pomaže vjetar.

Zatražena je pomoć helikoptera oružanih snaga BiH i Europskih mirovnih snaga (EUFOR). Na području Trebinja vatra je ugrozila obiteljske kuće u naseljima Šiškovići i Vukov dol a požar po kontrolu pokušava staviti stotinu gasitelja.

Požari i u istočnoj Bosni

Na području Bratunca u istočnoj Bosni u utorak je proglašeno izvanredno stanje zbog velikog šumskog požara koji prijeti širenjem ka stambenim objektima, izvjestili su lokalni mediji u BiH.

Općinske vlasti u Bratuncu zatražile su od svih radno sposobnih muškaraca da se angažiraju na obrani od požara jer gasitelji nisu u stanju sami kontrolirati požarište zbog nepristupačnog terena. Požari su u utorak registrirani i oko Zenice te na području Hercegovine.

Vatra je kod Konjica zahvatila gustu borovu šumu dok na brdima u okolici Trebinja gori nisko raslinje.

Izbijanju požara u BiH pogoduju suša i visoke temperature koje bi, prema prognozama meteorologa, u većem dijelu te zemlje do kraja tjedna mogle dosegnuti i 40 celzijevih stupnjeva.