Svijet EKVADORSKI PREDSJEDNIK

'Ulazak u veleposlanstvo bio bi diplomatsko samoubojstvo Britanije'

Velika Britanija bi počinila diplomatsko samoubojstvo kad bi njezina policija pokušala ući u ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi uhitila osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, izjavio je danas ekvadorski predsjednik Rafael Correa, prenosi srpski Blic

'Dok Velika Britanija ne povuče (prijetnju) ili se ispriča, opasnost i dalje postoji', rekao je Correa za državnu televiziju Ekvadora, prenosi Blic.

On je dodao da bi ulazak u ambasadu Ekvadora bio 'samoubojstvo za Veliku Britaniju', jer bi onda drugi mogli ulaziti u britanska diplomatska predstavništva bilo gdje u svijetu, a London na to ne bi smio reagirati.

Correa je također najavio da je, ako bude bilo potrebno, spreman ovaj slučaj prebaciti na Ujedinjene narode.

Ekvadorski predsjednik je također izrazio nadu u snažnu podršku na sastanku Organizacije američkih država (OAD) u petak.

'Ne zaboravite da je David pobijedio Golijata. I s mnogo Davida je lakše srušiti nekoliko Golijata', slikovito je naveo Correa i dodao da se Ekvador nada 'jasnoj i koherentnoj podršci'.

Potez Londona krši sve zakone među američkim državama, cjelokupno međunarodno pravo, Bečku konvenciju i sve diplomatske tradicije, barem one u posljednjih 300 godina na globalnom nivou, kazao je Correa.

Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je jučer na ulicama glavnog grada kako bi podržalo odluku vlade da dodijeli azil osnivaču Assangeu.

210176,209874,209693,209603
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još