Svijet UBOJSTVO BRITANCA

Gu Kailai osuđena na smrt, izvršenje odgođeno

Kineski sud osudio je u ponedjeljak suprugu nekoć istaknutog člana Politbiroa Bo Xilaija na smrtnu kaznu zbog ubojstva britanskog poslovnog čovjeka, ali je odgodio izvršenje kazne, okončavši jedno poglavlje u skandalu koji je potresao Komunističku partiju uoči smjena njezina vodstva ove jeseni

Kazna znači da će Gu Kailai vjerojatno provesti cijeli život u zatvoru zbog ubojstva Neila Heywooda prošle godine, pod uvjetom da u iduće dvije godine ne počini nikakvo kazneno djelo.

'Presuda je pravedna i odražava posebno poštivanje prava, realnosti i života', kazala je Gu, po glasnogovorniku suda Tang Yiganu.

'Sud je odlučio da je Kailai kriva za ubojstvo i osudio je na smrt s dvije godine odgode izvršenja kazne, a politička su joj prava oduzeta za cijeli život', rekao je.

Na suđenju 9. kolovoza, Gu je priznala da je u studenome otrovala Heywooda, tvrdeći da je on prijetio njezinu sinu zbog jednog poslovnog spora.

Tang je rekao da je sud zaključio da je Heywood doista prijetio Bo Guaguu, ali to nije proveo u djelo. Također je ocijenio da njezin postupak ukazuje na 'psihološki problem', no nije ga precizirao.

Sud je također osudio Zhang Xiaojuna na devet godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još