ISPRED BAZILIKE ROĐENJA ISUSOVA

Benedikt XVI. molio za brzo ukidanje blokade Gaze

13.05.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. je u velikoj misi koju je u srijedu u nazočnosti tisuća okupljenih vjernika održao na otvorenom ispred Bazilike rođenja Isusova u Bethlehemu istaknuo da se moli za skoro ukidanje izraelske blokade Gaze

Obraćajući se 'hodočasnicima iz pojasa Gaze razorenog ratom', među kojima je stotinjak trebalo prisustvovati misi, papa je ponovo istaknuo svoje suosjećanje s palestinskim narodom.

'Molim vas da svojim obiteljima i zajednicama prenesete kako ih čuvam u srcu i žalim zbog gubitka, teškoća i patnji koje ste morali podnijeti. Budite uvjereni u moju solidarnost u velikom zadatku rekonstrukcije s kojom se morate suočiti i u moje molitve za ukidanjem embarga.'

Benedikt XVI. kazao je kršćanima u regiji da se 'ničega ne boje'.

'To je poruka koju vam nasljednik Sv. Petra želi danas ostaviti', dodao je on.

'Oslonite se na molitvu i solidarnost vaše braće i sestara iz crkve u svijetu i konkretnim inicijativama radite na konsolidiranju svoje  prisutnosti ovdje i davanju novih prilika onima koji su u iskušenju da odu', zatražio je on.

'Budite mostovi dijaloga i konstruktivne suradnje u izgradnji kulture mira koja mora zamijeniti sadašnju bezizlaznu situaciju straha i agresije', dodao je papa.

Papa Benedikt XVI. izrazio je snažnu i nedvosmislenu potporu palestinskoj državi kad je u srijedu u okviru svoje turneje po Svetoj Zemlji stigao u povijesni jednodnevni posjet Zapadnoj obali.

'Sveta Stolica podržava pravo vašeg naroda na suverenu palestinsku domovinu u zemlji vaših predaka, sigurnu i u miru s vašim susjedima, unutar međunarodno priznatih granica', kazao je papa u Betlehemu gdje ga je dočekao palestinski predsjednik Mahmud Abas

Papa je pozvao mlade Palestince da se odreknu nasilja protiv Izraela izrazivši istodobno solidarnost s palestinskim narodom i svime što su propatili.

'Moje je srce sa svim obiteljima koje su ostale bez svog ognjišta. Ovoga ću poslijepodneva posjetiti izbjeglički logor Aida kako bih izrazio solidarnost sa svima koji su izgubili tako puno', rekao je Benedikt XVI. izrazivši 'duboko suosjećanje' i sa svim Palestincima koji su izgubili svoje najbliže u posljednjoj izraelskoj ofenzivi na Gazu te je zatražio međunarodnu pomoć u ponovnoj izgradnji Gaze.

Međutim, papa je jasno apelirao na Palestince da ne pribjegavaju nasilju i terorizmu kako bi ostvarili svoje nacionalne aspiracije.