nesloga u vatikanu

Bivši Benediktov tajnik naljutio je papu Franju: Tko je 'divni' Georg Gänswein

16.06.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Papa Franjo naredio je nadbiskupu Georgu Gänsweinu, privatnom tajniku i dugogodišnjem pomoćniku pokojnog pape Benedikta XVI., da se vrati u rodnu Njemačku do kraja mjeseca, ali bez nove zadaće, objavio je u četvrtak Vatikan. Otkaz koji je dobio Gänswein zadnje je poglavlje vrlo javnog sukoba koji je kulminirao objavom memoara vrlo kritičnih prema Franji

Svi tajnici obično se vraćaju u svoje biskupije nakon smrti pape kojemu su služili, a vatikanska objava odala je dio sukoba koja se razvio između Franje i Gänsweina. Franjo mu nije dao novu dužnost, a sa 66 godina on je gotovo desetljeće premlad za mirovinu.

Gänswein je bio osobni tajnik kardinala Josepha Ratzingera od 2003. i ostao je uz njega gotovo 20 godina, od čega gotovo deset nakon što je podnio ostavku na dužnost pape. Gänswein i Franjo prvi put su se sukobili 2020. godine, kada je on bio u središtu neugodne epizode u vezi s ulogom bivšeg pape Benedikta XVI. u knjizi o svećeničkom celibatu, što su mnogi smatrali napadom na Franjin autoritet.

Riječ je o knjizi kardinala Roberta Saraha, u kojoj se brani ideja svećeničkog celibata. Knjiga je objavljena baš u trenutku zasjedanja Biskupske sinode o Amazoniji, na kojoj se trebalo razgovarati o ublažavanju celibata osobito na tom području na kojem postoji manjak svećenstva. U knjizi se nalazio i Ratzingerov kratak esej, ali je Gänswein odobrio da on na koricama bude naznačen kao koautor, što je protumačeno kao njegovo miješanje u ovlasti vladajućeg pape.

To je razbjesnilo Franjine pristaše.

Vrlo brzo Gänswein je izjavio da je došlo do nesporazuma i da papa emeritus nije znao da će biti naveden kao koautor knjige te da je samo namjeravao doprinijeti esejom. Zamolio je Saraha da ukloni Benediktovo ime iz knjige. Međutim Sarah je tvrdio da je bivši papa znao da će biti koautor. Unatoč prosvjedima, nekoliko je izdavača zadržalo Benedikta kao koautora na koricama. No promatrači su također primijetili da se činilo da je Gänswein središnja figura u ovom skandalu. On je, zamjetno, neko vrijeme nestao iz javnosti. U veljači 2020. Vatikan je 'preraspodijelio' Gänsweinove dužnosti, učinkovito ga maknuvši u stranu, te je on u svojoj knjizi doslovce napisao da je bio 'šokiran i bez riječi' kad mu je Franjo priopćio ovu odluku, prenosi DW.

'Divni Georg'

Papa emeritus Benedikt XVI. bio je mrtav samo dva dana kada je otkriveno da je njegov osobni tajnik, markantni i utjecajni klerik kojeg je međunarodni tisak nazvao 'Divni Georg', objavio knjigu o njegovom naslijeđu, a u kojoj oštro kritizira sadašnjeg papu te brani lik i djelo pokojnog šefa.

Vijest je šokirala svijet vatikanskih promatrača. Dijelom je to bilo zato što je objavljena u trenutku u kojem su vjernici doslovno oplakivali papu Benedikta. Također zato što je autor, njemački nadbiskup Gänswein, radio kao visokopozicionirani službenik i za Franju i za Benedikta i nalazio se na posebno osjetljivom položaju u Katoličkoj crkvi, pisao je o tome Slate početkom godine.

  • +7
Georg Gänswein Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

U nekim dijelovima Gänsweinove knjige 'Ništa drugo osim istine' sugerira se da je nedavno preminuli Benedikt bio protiv svoga nasljednika Franje.

Između ostalog, Gänswein na nekoliko stranica opisuje da se Benedikt nije složio s Franjinom odlukom da se ograniči služenje tradicionalne mise na latinskom jeziku, kao i to da je bio iritiran činjenicom da sadašnji papa ne traži izravan dijalog sa svojim konzervativnim kritičarima.

Neposredno prije Benediktove smrti, Gänswein je u intervjuu njemačkim medijima rekao kako misli da su Franjina ograničenja latinske mise 'jako pogodila' prijašnjeg papu. Činilo se da je ova izjava bila namijenjena 'razigravanju' tradicionalista i zagovaratelja latinske mise, vrlo glasnog i političkog kontingenta koji se osjeća duboko povrijeđenim pokušajem pape Franje da se obračuna s reakcionarima u svojoj sredini.

Franjo je 2021. izdao deklaraciju u kojoj je snažno ograničio slavljenje mise na latinskom, neuobičajenog obreda koji je, zbog svoje povezanosti s predmodernim bogoslužjem, nekoliko desetljeća služio kao mjesto za simbolično okupljanje radikalnih tradicionalista. S obzirom na to da latinska misa sama po sebi nije kontroverzna i s obzirom na to da su ograničenja očito bila pokušaj pokoravanja desničarskog kontingenta, objava je izazvala buru u Katoličkoj crkvi.

U intervjuu je Gänswein o Franjinoj promjeni rekao: 'Mislim da je slomila srce papi Benediktu.'

U katoličkom svijetu Franju i Benedikta često se doživljava kao dvije suprotstavljene figure, iako su izvana ostali u dobrim odnosima i negirali svaku ideju da su jedan drugome u opoziciji. Za mnoge Benediktove pristaše - od kojih je Gänswein nedvojbeno bio među najodanijima - Franjo, liberalniji papa, predstavljao je ublaženu verziju katolicizma koji je širio zbrku i moralni relativizam. Neki ekstremni Franjini kritičari nastavili su misliti o teološki konzervativnom Benediktu kao o pravom papi.

Glamurozan život

66-godišnji Gänswein je glamurozna figura među rimskom kurijom. Skija, upravlja avionima i govori šest jezika, uključujući latinski. U njegovim ranijim godinama u Rimu talijanski tabloidi objavili su fotografije kako igra tenis i prozvali ga 'prekrasnim Georgeom', a drugi su ga nazivali 'Georgeom Clooneyjem iz Vatikana'. Donatella Versace koristila je Gänsweina kao inspiraciju za modnu reviju 2007. godine, a 2013. talijanski Vanity Fair objavio je njegovu fotografiju na svojoj naslovnici (bez njegova dopuštenja), uz oznaku 'Nije grijeh biti lijep'.

Gänswein je godinama bio moćni konzervativni igrač iza kulisa, a kada je kardinal Ratzinger postao papa 2005., postao je jedan od najmoćnijih sporednih likova u Katoličkoj crkvi.

Dva mjeseca prije nego što je Benedikt podnio ostavku postavljen je za prefekta papinskog kućanstva, a s tom ulogom nastavio je u Franjinom papinstvu. To je značilo da je imao važne uloge u životima i Franje i Benedikta, iako je bilo poznato da je bio potpuno teološki usklađen s Benediktom - i protivio se Franjinu pristupu.

Polovicu dana Gänswein se trebao pojavljivati s Franjom na javnim audijencijama i javnim događanjima, a ostatak dana raditi s bivšim papom.

Kako je Benedikt stario, neki su nagađali da raste Gänsweinov utjecaj na njega. Njih dvoje rijetko su bili razdvojeni, zajedno su se molili, večerali i šetali Vatikanom. Kad je bio u mirovini, Benedikt je živio u preuređenom samostanu u Vatikanskim vrtovima. Gänswein je bio odgovoran za njegov dnevni raspored, komunikaciju te privatne i osobne audijencije. Dakle, kada je papa emeritus potaknuo kontroverze, vanjski promatrači su nagađali koliko je za to kriv Gänswein.

On je bio prefekt papinskog doma. Ali većina privatnih tajnika nastavi živjeti mirnim životom daleko od Rima nakon smrti svoga pape kako bi dali prostora novom papinstvu.

Gänswein je bio duboko, duboko odan Benediktu. Franjin prethodnik proživio je brojne burne epizode, uključujući skandal Vatileaks, a njegovo naslijeđe kao pape još uvijek se proučava. Gänswein je opisivao Benedikta kao očinsku figuru i otvoreno je plakao kad je dao ostavku na mjesto pape. Možda sebe vidi sposobnim odbaciti vatikansku politiku na način na koji Benedikt nije mogao, a možda i kao pravu osobu koja će stati u obranu bivšeg pape, piše The Slate.