SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Nadbiskup žrtvi poručio da ide u pakao

04.08.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Katolički biskup iz Melbournea u Australiji šokirao je tamošnju javnost svojim ponašanjem prema žrtvama crkvenog seksualnog zlostavljanja. Biskup Denis Hart jednoj je žrtvi poručio da 'ide u pakao', pritom dodavši i par seksističkih epiteta

Skandal s pedofilijom i seksualnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi tijekom godina proširio se diljem mnogih država svijeta jer su se žrtve zlostavljanja katoličkih svećenika ohrabrile progovoriti o onome što im se dogodilo pod krinkom Božje ljubavi. U Americi su neke nadbiskupije skoro bankrotirale isplaćujući odštetu zlostavljanoj djeci, u Irskoj je Crkva izgubila veliki utjecaj koji je imala u društvu, dok su u Belgiji kardinali čak i dobivali pite od šlaga u lice, u znak prosvjeda protiv zataškavanja pedofilije.

Unatoč svemu tome, Vatikan i njegova Crkva još se nisu naučili pristojno postupati prema žrtvama seksualnog zlostavljanja, kako ovih dana pokazuje slučaj u Australiji koji je dobio mnogo prostora u tamošnjim medijima. Žrtva je 2004. godine pokucala nadbiskupu Denisu Hartu na vrata kako bi ispričala svoju priču o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela u crkvi, na što je on reagirao tako da je pošalje u pakao te joj još dovikne i da je 'kuja'. Ona je pak jedna od pet žena koje su svećenika Barryja Whelana optužile zlostavljanje, što je kasnije završilo na sudu.

Slučaj je vodila sutkinja Anne Goldsborough, koja je nadbiskupove riječi opisala kao 'zastrašujuće zlostavljanje'. Nadbiskup Hart se pak na sudu ispričao na inzistiranje sutkinje, iako i dalje tvrdi da se uopće ne sjeća da je to ikada rekao! Istovremeno je sud žrtvi zabranio približavanje nadbiskupu jer mu je u trenutku rastrojstva prijetila smrću.