holivudski producent

Harveyju Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje

25.04.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.

U odluci donesenoj s četiri glasa za prema tri protiv, sud je zaključio da je predsjedavajući sudac pogriješio dopustivši tužiteljima da uvedu svjedočenja žena koje su tvrdile da ih je Weinstein napao iako nisu bile dio optužbi protiv njega.

Žalbeni sud zaključio je i da je sudac pogoršao svoju pogrešku dopustivši da Weinstein bude ispitivan na način koji ga je prikazao u "jako štetnom" svjetlu.

"Lijek za te nečuvene pogreške je novo suđenje", odlučio je sud.

Weinstein služi kaznu od 23 godine zatvora nakon što je osuđen u veljači 2020. da je spolno napao bivšu pomoćnicu producenta 2006. i da je silovao glumicu 2013.

Sada je na okružnom tužitelju Manhattana Alvinu Braggu da odluči hoće li ponovno dati Weinsteina na sud. 

Njegov glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za komentarom, kao ni Weinsteinov odvjetnik.

Presudu se smatralo prekretnicom za pokret #MeToo, u kojem su žene optužile stotine muškaraca u svijetu zabave, medija, politike i na drugim poljima da su ih zlostavljali. 

Weinstein je bio jedan od osnivača studija Miramax. Njegov istoimeni filmski studio podnio je zahtjev za stečajem u ožujku 2018. 

Weinstein je prošle godine u Kaliforniji u odvojenom slučaju osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja glumice u Los Angelesu 2013.